Po besedah nutricionistke lahko sprememba načina prehranjevanja pri določeni starosti podaljša življenje tudi do 10 let
Po besedah nutricionistke dr. Federice Amati lahko sprememba prehrane pri določeni starosti močno vpliva na pričakovano življenjsko dobo, v nekaterih primerih pa jo lahko podaljša tudi do 10 let. Dr.Amati je pojasnila, da se človeško telo s staranjem spreminja in živila, zaradi katerih smo se nekoč počutili fit in zdravi, nimajo več nujno enakega učinka. Če pa pri 40 letih spremenimo način prehranjevanja, si lahko življenje podaljšamo do 10 let. Dr. Amati je dejala, da je študija profesorja Johna Mathersa preučevala osnovne prehranjevalne navade v Združenem kraljestvu – za katere pravi, da niso zelo dobre – in ugotovila, da bi upoštevanje standardnih prehranskih smernic lahko podaljšalo življenje za približno šest let.
Strokovnjakinja je še dodala, da se sredozemska dieta zdi najučinkovitejša med pregledanimi dietami.
“V bistvu moramo torej jesti več sadja, zelenjave, stročnic, oreščkov in semen. In če to uvedemo pri 40 letih, lahko podaljšamo življenjsko dobo tudi do 10-11 let,« je dejala dr. Amati . Dodala je, da je študija preučevala tudi, kaj se zgodi, če to spremembo naredimo pri 70 letih in ugotovila, da lahko še vedno naredimo pomembno razliko – svojemu življenju dodamo do 6 let. Pojasnila je, da s staranjem naša telesa postanejo manj sposobna absorbirati in izrabiti hranila.
»Običajno postanemo bolj odporni na insulin. In inzulin je tisti hormon, ki ima izjemno pomembno vlogo pri uravnavanju presnove ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob,« je pojasnila Amatijeva in dodala, da je zato pri starejših priporočljivo, da v telo vnesejo več beljakovin. To je v bistvu le minimalno povečanje – 0,83g na kilogram telesne teže ali morda 1g/kg za starejše ljudi. Poudarila je tudi, da sta podhranjenost in dehidracija lahko bolj nevarni za starejše ljudi. Na splošno je priporočala uživanje več jajc, mastnih rib, stročnic in polnozrnatih žit.