Če razmišljate o hamburgerju, ki bi lahko stal toliko kot majhen avto, bi pričakovali nekaj res impresivnega.
Kar nekaj razočaranja med ljudmi pa je povzročil nedavno razglašeni najdražji hamburger na svetu v Guinnessovi knjigi rekordov. ‘The Golden Boy’, kreacija kuharja Robberta Jana De Veena, se je leta 2021 pridružila meniju restavracije The Daltons v nizozemski vasi Voorthuizen. Robbert, znan kot kralj hamburgerjev, se je tega burgerja domislil z namenom, da bi bil pravi showstopper. Ideja, da bi ga prekrili z zlatimi lističi in okrasili s kaviarjem, je bila očitna poteza, da bi burgerju dali dekadenten pridih. Preostale sestavine so prav tako razkošne in daleč presegajo običajne sestavine, kot so McDonald’s Big Mac. Pecivo, pripravljeno s šampanjcem Dom Pérignon, dodatno dvigne ceno in razkošje burgerja. Po Robbertovih besedah je hrustljavo, vendar ostane mehko in prevlečeno z jedilnim zlatom. Toda prava vrednost je v notranjosti – goveji polpet wagyu, obogaten s sočnim kraljevim rakom in kaviarjem, skupaj tvorita vrhunsko okusno doživetje. Restavracija doda tudi čebulne obročke, namočene v Dom Pérignonu.
Drag hamburger
Okus ‘The Golden Boy’ je opisan tako, da vsebuje sladke, kisle, slane, grenke in umami note, zaradi česar je pravo gastronomsko doživetje. Toda koliko bi morali odšteti za ta ekstravagantni burger? Obiskovalci restavracije The Daltons se morajo zavedati, da jih bo ta burger stal precej drago – okoli 5.000 evrov ali 4.295 funtov. To ni malo, a za najdražji burger na svetu je to pričakovano. Kljub statusu in ceni so bili odzivi na ‘The Golden Boy’ mešani. Mnogi so izrazili skepso glede intenzivnega mešanja različnih okusov in trdili, da morda ni vredno denarja. Na družbenih omrežjih so se uporabniki šalili in komentirali, da gre le za burger z nepotrebnimi dodatki ali da morda okus ne upraviči cene.
Robbert je pojasnil, da je ta burger ustvaril, da bi postavil visoke standarde, a tudi izzive v kuhinji. Kombinacija vrhunskih sestavin, kot je kaviar, ki ni poceni, je povzročila visoko ceno. Za Robberta to ni le gastronomski podvig, ampak tudi uresničitev njegovih sanj o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov. Poleg tega je Robbert izrazil željo po ozaveščanju o revščini na Nizozemskem s temi nenavadnimi kuhinjskimi kreacijami.