Kuhar in avtor kuharskih knjig Savako Okoči poleti zelo pogosto pripravlja to kremno krompirjevo solato z zelenjavo, odlična pa je v vsakem letnem času.
Krompirjeva solata je klasika, različic pa je toliko, da ne veš, katera je okusnejša. Dodajanje kisa neposredno krompirju, ko je še vroč, je pameten trik za vsako krompirjevo solato, ki jo pripravite. Tako zagotovite, da se krompir popolnoma navzame okusa in začimb.
To kremno krompirjevo solato postrezite kot prilogo ali pa jo za bolj zabaven pridih vstavite med dva kosa mehkega kruha kot jajčno solato. Najbolje je, da krompir pred kuhanjem damo v hladno vodo, da se čim bolj enakomerno skuha. To zagotavlja, da zunanjost ni prekuhana in kašasta, preden je sredina krompirja kuhana. To krompirjevo solato lahko hranite v nepredušni posodi v hladilniku do štiri dni.
Japonska krompirjeva solata
Sestavine:
– kilogram in pol krompirja
– 1 srednje velik korenček
– 2 stroka česna
– 1 posušen lovorjev list
– 1 žlica plus 3/4 čajne žličke soli oz. po potrebi
– 1/3 skodelice svežih ali zamrznjenih koruznih zrn
– 1/3 skodelice svežega ali zamrznjenega graha
– 1 žlica riževega vinskega kisa
– 2/3 skodelice majoneze
– 1/2 čajne žličke črnega popra
– 1 skodelica na tanke rezine narezane kumare
– 2 čebuli, narezani na tanke rezine
V srednje veliko ponev dajte krompir, korenje, česen, lovorov list in 1 žlico soli. Zalijemo s hladno vodo, da prekrije zelenjavo. Ko zavre, zmanjšajte ogenj na srednjo in kuhajte odkrito, dokler se krompir ne zmehča, približno 8 do 10 minut, nato pa zadnje 3 minute kuhanja dodajte koruzo in grah. Zelenjavno mešanico odcedimo in odstranimo lovorjev list in strok česna.
Toplo zelenjavo prenesite v srednje veliko skledo. Dodajte kis in preostale 3/4 čajne žličke soli. Zmešajte majonezo in črni poper. Za bolj kremasto solato del krompirja pretlačimo z vilicami. Krompirjevo solato ohladimo v hladilniku, nato krompirjevi solati dodamo kumaro in čebulo, po okusu solimo in popramo s črnim poprom.
Pa dober tek!!