Presenečena je bila ko je vžigalnik približala surovemu rižu, zdaj pa to stori vsakič, ko kupi nov paket!
Kitajska je največja proizvajalka riža na svetu, čeprav vsi dobro vedo, da je hrana kitajskega izvora pogosto okužena. Veliko se govori o šokantni navadi mešanja riževih zrn s … plastiko. Na srečo obstaja več načinov, kako oceniti, kakšen je riž zdrav ali vsebuje neželene dodatke.
1. Test z vodo
Čajno žličko riža dajte v hladno vodo in močno premešajte. Če se ves riž čez nekaj časa usede na dno, je zdrav. Če pa zrna lebdijo na gladini vode, pazite, kaj jeste…
2. Preizkus z ognjem
Prižgite žličko riža. Če se riž takoj vname in začne dišati po zažgani plastiki, je bolje, da ves kilogram takoj vržete v smeti.
3. Test moke
Zdrobljena zrna pravega riža se zlahka in hitro spremenijo v bel, redek prah, primesi plastike pa se nočejo drobiti in imajo rahlo rumen odtenek.
4. Test plesni
Kuhan riž damo v hermetično zaprto embalažo in pustimo nekaj dni na toplem. Po tem času se bo na naravnem rižu zagotovo razvila plesen. Zmešan riž bo ostal nedotaknjen.