Najnevarnejši sir na svetu velja za “poslastico”, čeprav je prepreden z črvi
Sardinci že stoletja jedo ta sir, čeprav lahko povzroči črevesno miazo. Vsi imamo enega prijatelja, ki se malo preveč navdušuje nad roquefortom in camembertom – vendar menimo, da bi verjetno potegnili črto pri tem siru, iz katerega skačejo živi črvi, pole tega je tvegate, da odložijo jajca v vaš prebavni trakt?
Casu marzu, ki so ga leta 2009 v Guinnessovi knjigi rekordov označili za “najnevarnejši sir na svetu”, je kremast sir s Sardinije, narejen iz dveh bistvenih sestavin: ovčjega mleka in živih ličink.
Zdaj je vsak sir narejen s segrevanjem mleka in dodajanjem bakterijskih kultur, ki pomagajo pri fermentaciji, toda v primeru casu marzu to fermentacijo nekako jeste, ko se dogaja. Lokalni fromagerji na Sardiniji bodo razrezali kolač sira, običajno pecorino, in pustili, da muhe sirarice, Piophila casei , odložijo jajčeca v njegove razpoke. Črvi se nato izležejo in fermentirajo sir ter ga spremenijo v mehko, kremasto poslastico. Če koncept živih črvov ni bil dovolj privlačen, so tudi precej aktivna vrsta in lahko skočijo 15 centimetrov (šest palcev) v zrak.