Recepti

Takole lahko pripravite sirup iz akacijevih cvetov doma: pripravite ga brez konzervansov in barvil

Objavil: Nina | 13.05.2024 | Vir: Facebook

 

 

Takole lahko pripravite sirup iz akacijevih cvetov doma: pripravite ga brez konzervansov in barvil


Maj je najboljši čas za nabiranje akacijevih cvetov in pripravo dišečega zlatega sirupa iz akacijevih cvetov, ki ni le okusen, ampak tudi blagodejno deluje na telo. Akacijev cvet deluje antispazmodično, pomirjujoče in krepčilno, priporoča se tudi pri zaprtju, odlično zavira kašelj in izkašljevanje. Sveže odcvetele akacijeve cvetove nabiramo ob koncu prijetno toplega dne, saj sončna svetloba okrepi vonj in prijetno aromo cvetov. Sirup iz dišečih cvetov lahko uporabimo tudi za pripravo različnih tort ali drugih dobrot, na primer palačink, mafinov ali biskvita. Pomembno je, da akacijeve cvetove nabirate na mestih, kjer niso izpostavljeni onesnaženemu zraku, še posebej stran od prometnih cest, kjer je v zraku veliko prahu in drugih onesnaževal.


Sestavine za sirup iz akacijevih cvetov
500 g cvetov akacije;
1 liter vode;
1 kg sladkorja;
sok in lupina 1 limone;
1 palčka vanilije;

Priprava

Akacijeve cvetove temeljito očistite iz listov in stebel ter jih položite v skledo s hladno vodo. Občasno premešajte in dvakrat ali trikrat zamenjajte vodo, da odstranite ves prah. Zadnjo porcijo vode, ki je zdaj čista, precedimo in zavremo s sladkorjem. Dodamo limonino lupinico in vanilijev strok. Ko se sladkor povsem raztopi in se sok zgosti, ga precedimo, da ostane bister in prozoren. Nato ponovno postavimo na ogenj, dodamo limonin sok in akacijeve cvetove ter pustimo vreti približno 15 minut. Posodo odstavimo z ognja in pustimo, da se sirup ohladi, nato precedimo in nalijemo v temeljito oprane in posušene kozarce. Najbolje je uporabiti prozorna ali zelena stekla. Sirup lahko nato shranite v hladilniku. Sirup iz akacijevih cvetov je zelo dišeča pijača značilnega sladkega okusa, ki jo lahko razredčimo z vodo, lahko pa jo uporabljamo tudi za sladkanje čajev, sadnih sokov, sadnih solat, lahko pa jo uporabimo tudi kot preliv na sladoledu in sadnih tortah.