Slasten golaž, kot ga ne poznate
Objavil: pokukajsi | 03.05.2024 | Vir: Facebook
Čebulo dušite več ur in nato dobite kremo, ki je popolna osnova za mojstrski golaž.
Golaž se na prvi pogled zdi preprosta jed: kilo čebule, kilo mesa, voda in mešanica začimb, ki vključuje mleto papriko, kumino in majaron.
Vendar pa že pri izbiri čebule prihaja do različnih mnenj – od razmerja do načina priprave. Še večje razlike so pri ostalih sestavinah.
Obisk pri lokalnem golažmojstru hitro postane zanimiv, če mu omenite, da je najboljši golaž tisti, ki je pripravljen hitro, z moko, vinom, jušno osnovo in čilijem – a bodite pripravljeni na hitro umik, saj takšne izjave lahko sprožijo burne reakcije!
Priprava čebule je ključna: med praženjem jo je treba dobro zmehčati, saj to golažu na koncu daje gladko teksturo.
Dolgotrajno dušenje čebule lahko zreducirate s pomočjo mixture soli in sode bikarbone, ki čebulo hitro spremeni v kašo.
To ne samo prihrani čas, ampak tudi pospeši Maillardovo reakcijo, zaradi česar čebula hitreje karamelizira.
RECEPT ZA GOVEJI IN SVINJSKI GOLAŽ
Sestavine:
- 500 g govejega bočnika
- 500 g svinjskega vratu
- 1 kg rumene čebule
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička soli
- ½ žličke sode bikarbone
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička vinskega kisa
- 100 ml rdečega vina
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 4 žlice sladke paprike
- 2 žlički ostre paprike
- 1 žlička dimljene paprike
- 1 lovorjev list
- 1 žlička majarona
- 1 žlička mlete kumine
PRIPRAVA
PRIPRAVA MESA:
- Goveji bočnik in svinjski vrat splaknemo in osušimo.
- Odrežemo veziva in odvečno maščobo ter meso narežemo na 3–4 cm velike kocke.
- V velikem loncu segrejemo 2 žlici olja in na hitro opečemo polovico mesa.
- Popečeno meso odstranimo, nato v loncu popečemo še drugo polovico.
ČEBULNA KREMA:
- V istem loncu na 2 žlicah olja pražimo čebulo.
- Dodamo sodo bikarbono in sol, čebula se bo hitro spremenila v kašo.
- Počakamo, da izpari voda, nato dodamo sladkor in vinski kisel.
- Čebulo pražimo, da se karamelizira.
GOLAŽ:
- K čebulni kremi dodamo meso in mesni sok, nato prilijemo rdeče vino.
- Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat.
- Mešamo in dolivamo vročo vodo, da pokrije meso.
- Kuhamo na nizki temperaturi približno 3 ure.
Opombe:
- Ključ do gladke teksture golaža je v tem, da čebula med praženjem postane popolnoma mehka, kar omogoča, da golaž ni potrebno gostiti z moko.
- Dodajanje sode bikarbone je kratek trik za hitrejše mehčanje čebule, zaradi česar se prihrani čas pri dolgotrajnem kuhanju.
Uživajte v bogatih okusih tega tradicionalnega golaža, ki bo zagotovo navdušil vse ljubitelje mesnih jedi!
Ženska, žrtev nasilja v družini, se je poročila z reševalcem, ki ji je rešil življenje
Zdravniki so materi svetovali, naj splavi otroka brez nosu, a Bog je naredil nekaj čudovitega
VIDEO Če vaš jezik izgleda tako, ne pijte kave!
Zaročenec jo je napadel nekaj ur pred poroko, kar se je nadaljevalo tudi v zakonu