Recepti

Rumen cvetoči regrat za zdrava jetra, možgane in močan imunski sisetem - RECEPTI

Objavil: pokukajsi | 05.04.2024 | Vir: Slovenske novice

 

Regratova solata se počasi poslavlja. Sedaj pa lahko te imenitne recepte uporabite za zlate regratove cvetove.

Večina ljudi ob omembi regrata najprej pomisli na solato iz njegovih mladih listkov, ki se počasi poslavlja z jedilnikov, saj se po travnikih že odpirajo zlati cvetovi. To pomeni, da so listi regrata za uživanje v solati že prestari. Vendar je dejstvo, da so široko uporabni in zelo zdravi tudi regratovi popki in cvetovi.

 

Zakaj jih uživati?

Rumene rože vsebujejo številne za zdravje koristne snovi, vključno z antioksidanti, ki telo ščitijo pred negativnimi vplivi prostih radikalov in s tem pred kroničnimi vnetnimi boleznimi ter pred nekaterimi oblikami raka. Imajo blag analgetični učinek, kar pomeni, da blažijo bolečine, zaradi diuretičnega delovanja pa spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa.

Pomembna sestavina v regratovih cvetovih je lecitin, nepogrešljiv za dobro delovanje možganov in znižanje tveganja za degenerativne poškodbe možganskih celic, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Lecitin pozitivno vpliva tudi na jetra in spodbuja njihovo delovanje.

V regratovih cvetovih najdemo tudi vitamine A, C, več vitaminov B-kompleksa, betakaroten, železo, kalcij, kalij, cink, ki pomagajo pri celjenju kožnih poškodb.

Priporočljivi niso za osebe z žolčnimi kamni, osebe, ki uživajo zdravila z diuretičnim učinkom, nosečnice in doječe matere, ki se morajo pred uživanjem posvetovati z zdravnikom.

Tu so nekaj odličnih načinov, kako lahko uporabite regratove cvetove:

Regratov Med

Sestavine:

  • 4 skodelice svežih regratovih cvetov
  • 4 skodelice vode
  • 4 skodelice sladkorja
  • 1 limona

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alan (@a.kreiziger)

 

Priprava:

  1. Cvetove brez stebel in zelenega dela temeljito operite in posušite na zraku.
  2. V velikem loncu zmešajte vodo in sladkor. Segrevajte na zmernem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne stopi.
  3. Dodajte cvetove in kuhajte 30 minut.
  4. Odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
  5. Precedite skozi gazo, dodajte sok ene limone, nato ponovno segrejte in kuhajte, dokler se mešanica ne zgosti.
  6. Nalijte v steklene kozarčke in hranite v hladilniku. Uporabljajte kot nadomestek za običajen med.

 

REGRATOVO OLJE

Sestavine:

  • Regratovi cvetovi
  • Izbrano olje (oljčno, sončnično, mandljevo, avokadovo, jojobino…)

Priprava:

  1. Steklen kozarec do polovice napolnite z regratovimi cvetovi.
  2. Cvetove prelijte z izbranim oljem, tako da so povsem prekriti.
  3. Kozarec zaprite in pustite na soncu do dva tedna ali v senci od štiri do šest tednov.
  4. Občasno pretresite kozarec.
  5. Na koncu cvetove precedite in olje shranite v steklenico.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marja Pavlin (@marjapavlin)

 

Regratov čaj

Najenostavnejši način uporabe je regratov čaj, ki razstruplja telo, spodbuja prebavo in čisti kožo, pomaga tudi pri menstrualnih krčih.

Potrebujete:

  • dve čajni žlički posušenih cvetov
  • tri decilitre vode

Priprava:

  • Cvetove prelijte z vrelo vodo, pokrijte in počakajte od pet do deset minut, precedite in uživajte topel čaj.
  • Čaj pripravite od enkrat do trikrat na dan. 

Med z regratovimi cvetovi

Izkoristite najboljše iz naravnega medu in cvetov regrata. Ta izjemni pripravek dviguje odpornost in pospešuje prebolevanje različnih dihalnih ali drugih okužb ter vnetij.

Kako ga pripraviti?

  • Naberite cvetove regrata, uporabite samo rumene dele.
  • Z njimi do polovice napolnite steklen kozarec in ga nato do vrha napolnite z naravnim medom.
  • Premešajte, da se izloči zrak, počakajte nekaj dni, da se hranljive snovi izločijo v med.
  • Po želji lahko na koncu mešanico segrejete, ne na več kot 40 stopinj Celzija, in precedite skozi debelejše cedilo ter uživate kot preventivo ali kurativo.
  • Lahko pa dele cvetov pustite v medu. V bistvu so dobrega okusa.

Ocvrti regratovi cvetovi

Številne cvetove je mogoče ocvreti, regratovi niso izjema. Lahko so priloga ali samostojen prigrizek.

Potrebujete:

  • regratove cvetove
  • sol
  • mleko
  • moko
  • eno jajce
  • olje za cvrtje

Priprava:

  • Odstranite zeleni del cvetov.
  • V skledi stepite jajce, dodajte sol ter moko in mleko, da dobite primerno testo za pomakanje. Masa naj bo malce gostejša od mase za palačinke.
  • V ponvi segrejte olje.
  • Vsak cvet pomočite v testo in ga ocvrite v vročem olju.

Vloženi popki v kisu

Izkoristite čas, ko cvetovi še niso povsem odprti, in okusne dobrote pripravite iz regratovih popkov.

Te lahko vložite v kisu, takšni so odlična zamenjava za kapre.

Potrebujete:

  • od 200 do 300 gramov regratovih čvrstih popkov
  • približno dva decilitra kisa za vlaganje
  • dva decilitra vode
  • žličko soli
  • žličko sladkorja
  • pet poprovih zrn
  • en lovorov list
  • en narezan strok česna
  • kozarčke za vlaganje

Postopek:

  • Regratove popke dobro operite.
  • V večjem loncu zavrite vodo in dodajte regratove popke.
  • Kuhajte jih pet minut, nato odcedite.
  • V drugem loncu zmešajte kis, sol, sladkor, poper, lovorov list in česen ter mešanico zavrite.
  • S popki napolnite sterilizirane kozarčke.
  • Prelijte jih s kisom, naj bodo povsem prekriti.
  • Dobro zaprite kozarce, popki so dobri po približno treh tednih.

Praženi regratovi popki

Preden se odprejo rumeni cvetovi, naberite regratove popke, jih splaknite, posušite in popražite na oljčnem olju ali maslu. Solite po okusu.

Tako pripravljeni popki so odlični kot prigrizek, dodatek juham ali solatam, priporoča portal The nerdy farm wife.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alan (@a.kreiziger)