Recepti

NAJSTAREJŠI RECEPT NA SVETU ZA ČOKOLADNO TORTO IZ LETA 1847

Objavil: Nina | 26.01.2024 | Vir: Facebook

 

 

NAJSTAREJŠI RECEPT NA SVETU ZA ČOKOLADNO TORTO IZ LETA 1847: To je prvi zabeležen pravi mali RAJ ZA SLADKOSNEDE


Čokoladna torta praznuje rojstni dan! Njen rojstni dan po vsem svetu praznujejo 27. januarja. Prvi recept za čokoladno torto se je pojavil v 19. stoletju, natančneje leta 1847, v kuharski knjigi Elize Leslie. In tisti prvi recept ni bil niti približno tak, kot so danes. Danes stopite v katero koli slaščičarno in zagotovo boste med priljubljeno ponudbo videli bogato čokoladno torto. Čokoladna torta je zdaj tako pomembna jed v mnogih kulturah, da si je težko predstavljati čas, ko te priljubljene torte ni bilo na voljo. A šele v drugi polovici 19. stoletja se je čokolada kot aroma za torte zares začela pojavljati pri kuharjih.


Pred tem so čokolado uživali predvsem kot pijačo, pogosto pa so jo stregli kot alternativo čaju ali kavi. Vroča čokolada je bila še posebej priljubljena v viktorijanski dobi. Pravzaprav je inštruktorica Bostonske kuharske šole Fanny Farmer kakav označila za "hranljiv in spodbuden" in ga priporočala predvsem otrokom. Najzgodnejši recepti z oznako "čokoladna torta" so bili dejansko namenjeni uživanju z vročo čokolado in čokolade sploh niso vsebovali. Obstajale so čokoladne sladice v obliki pen, krem, kremnih pit, pudingov, suflejev in sirupov, vendar so se čokoladne torte, ki so vsebovale moko, v ZDA pojavile šele v drugi polovici 19. stoletja.


In Eliza Leslie, znana avtorica kuharskih knjig iz 19. stoletja, je prva objavila recept za to poslastico. Pojavil se je v knjigi "The Ladys Receipt Book" leta 1847. Čeprav so evropski peki že pred tem časom pekli s čokolado, je Američanom to uspelo kar nekaj časa, recept gospodične Leslie pa uporablja drobno naribano čokolado, ki daje torti privlačen barvit videz. Vsebuje tudi sveže nariban muškatni orešček in cimet v prahu, ki dajeta prijetno pikantnost in poudarita okus čokolade.


Sestavine za prvo zabeleženo čokoladno torto:

– 3 skodelice presejane moke

– ½ čajne žličke soli

- 1 cel muškatni orešček, nariban (2-2 ½ žličke)

– 1 čajna žlička mletega cimeta

– 3 kvadratke nesladkane čokolade, grobo narezane

– 2 skodelici sladkorja

– 1 ½ skodelice (3 palčke) nesoljenega masla, pri sobni temperaturi

– 1 žlica čistega vanilijevega ekstrakta

– 8 velikih jajc

- 2 žlici mleka


Priprava:

Rešetko postavite na spodnjo tretjino in pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač namažemo z maslom in po notranjosti potresemo z drobnimi suhimi drobtinami. Odvečne drobtine otresemo, moko za torte presejemo s soljo, muškatnim oreščkom in cimetom. Čokolado sesekljajte, dodajte ¼ skodelice sladkorja in kuhajte 30 sekund do 1 minute, dokler se čokolada ne stopi na zelo majhna zrnca in postavite na stran. V veliki skledi z električnim mešalnikom na srednji hitrosti stepajte maslo, dokler ni gladko in kremasto, približno 1 minuto. Dodamo mešanico sesekljane čokolade in vanilije ter stepamo 1 minuto na srednji hitrosti. Preostalih 1 ¾ skodelice sladkorja stepajte po približno ¼ skodelice naenkrat in stepajte 20 do 30 sekund po vsakem dodatku. Ko dodamo ves sladkor, stepamo 5 minut. Vmešajte jajci po dve naenkrat, po vsakem dodajanju stepajte 1 minuto.


Pri nizki hitrosti postopoma dodajajte polovico mešanice moke in stepajte, dokler ni popolnoma zmešana. Vmešajte mleko, nato pa še preostalo moko. Z gumijasto lopatico postrgajte skledo in metlice ter premešajte, da je testo gladko. Testo z žlico položite v pripravljen pekač in po vrhu pogladite. Pecite 55 do 60 minut, dokler zobotrebec, ki ga zapičite v najdebelejši del, ne izstopi čist. Morebitne razpoke na vrhu torte morajo biti videti vlažne, ne suhe. Torto hladimo v modelu 20 minut. Z nožem s tankim rezilom odstranite torto iz pekača, pokrijte pekač in ga obrnite. Previdno odstranite pekač in pustite, da se torta povsem ohladi. Ko je torta pečena, jo dobro ovijte s plastično folijo in pustite počivati čez noč, preden jo postrežete. Z nazobčanim nožem narežemo na tanke rezine. Okrasite s posipom sladkorja ali glazuro iz 4 beljakov, stepenih z 2 skodelicama sladkorja.