Recepti

Domači rogljički za zajtrk? Ti vam bodo všeč in nikoli več ne boste pojedli drugega!

Objavil: Nina | 05.12.2023 | Vir: Facebook

Kar predstavljajte si idilo, ko imate za vikend zajtrk tople žemljice z maslom in ocvrto volovsko oko. Se vam že cedijo sline?


Nič lažjega kot speči lastne zavitke, ki se vam bodo stopili na jeziku! In pričakujte, da ena serija ne bo dovolj, niti ohladili se še ne bodo in na mizi ne bo niti enega. Kefirjevi svaljki so rahli in puhasti, a njihova priprava ni prav nič zapletena.

Sestavine:

toplo mleko - 50 g
navadna moka - 600 g
kefir - 200 g
jajca - 2 kos
zdrob sladkor - 3 žlice
kvas - 25 g
sol - ½ žličke
maslo 60 g

Za mazanje boste potrebovali:

jajčni rumenjaki - 2 kos
mleko - približno 3 žlice
sezam - za škropljenje
makovo seme - za škropljenje
groba morska sol - za posipanje

Priprava

V skledo nalijemo toplo mleko, dodamo kvas, sol in sladkor, dobro premešamo in pustimo kvas vzhajati na toplem (približno 15-20 minut). Nato v mešanico stepemo jajca in dodamo kefir. Dobro premešajte z leseno žlico ali metlico. V kozici stopite maslo in ga dodajte testu.

Vmes pripravimo tako, da presejamo moko in jo postopoma dodajamo v testo ob stalnem mešanju. Testo lahko gnetete z rokami ali leseno žlico, da se sestavine premešajo in postane lepo voljno. Na koncu skledo s testom pokrijemo z brisačo in pustimo vzhajati na toplem približno 1,5 ure.

Pripravimo si ravno desko ali valjar, ga pomokamo in s pomočjo valjarja razvaljamo testo v liste, iz katerih izrežemo trikotnike. Zvijte jih v roladice.


Pekač obložimo s peki papirjem in rolade obložimo z razmikom eno poleg druge. Na koncu površino namažemo z mešanico stepenih jajc in mleka. Okrasite lahko s sezamom, makom ali grobo morsko soljo ali vašimi najljubšimi zelišči.

Zavitke postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 °C in zlato zapečemo približno 15 minut.

Pa dober tek!!