Recepti

Cel svet je ponorel za to slastno jabolčno pito po babičinem receptu! Potrebovali boste le 5 minut vašega časa

Objavil: Nina | 30.11.2023 | Vir: Facebook

  

 

Ves svet je ponorel  za to slastno babičino jabolčno pito! Potrebovali boste le 5 minut svojega časa


Jabolka so najbolj znano sadje pri nas. Gojijo jih v številnih sadovnjakih, tudi na zasebnih vrtovih. 
To je okusna in zelo preprosta jabolčna pita. Ko jo enkrat poskusiš, jo boš večkrat spekel.
Da bi naredili jabolčno pito potrebujemo testo.

Sestavine:

4 jajca
2 skodelici moke
10 žlic olja
1 skodelico sladkorja
1 skodelico jogurta
1 paket pecilnega praška

Kot lahko vidite, je testo sestavljeno iz le nekaj sestavin.


 

Priprava testa:
Najprej vzemite jajca in jih začnite stepati s sladkorjem. Nato zmesi dodamo še ostale sestavine in sicer jogurt, moko, olje in pecilni prašek. Testo temeljito pregnetemo in ko dobimo želeno gostoto, ga razdelimo na dve polovici.
Če imate dva enako velika pekača, v oba položite peki papir in vanju dajte del testa. Če nimate dveh pekačev, morate testo peči po stopnjah. Osnova je predhodno ogreta pečica na 190 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi je priporočljivo, da testo pečete približno 10 minut.

Da bo jabolčna pita to, kar mora biti, je nujen tudi nadev.

Za nadev boste potrebovali nekaj običajnih sestavin:

1 kg jabolk
5 žlic masla
5 žlic olja
1 skodelica sladkorja
1 skodelica cimeta

Nadev je preprost

Medtem ko se testo peče, se lahko lotite nadeva. Jabolka najprej olupimo in nato grobo naribamo. Damo v ponev, dodamo ostale sestavine in kuhamo, dokler večina vode ne izhlapi in nadev dobi želeno gostoto.


Ko imate pripravljena oba dela testa, se lahko lotite izdelave pite. Dno testa pustimo na pekaču in ga prekrijemo z izdatno plastjo nadeva, nato pokrijte z drugo plastjo. Ponovno vrnemo v pečico in tako pečemo, da površina testa dobi lepo zlato barvo. Nato ga vzemite ven, pustite, da se ohladi, če se radi posladkate, lahko potresete s sladkorjem v prahu.