Zanimivo

Zakaj nas po pitju rdečega vina lahko boli glava: Znanstveniki podajajo razlago

Objavil: Nina | 20.11.2023 | Vir: Facebook

 

Zakaj nas po pitju rdečega vina lahko boli glava: Znanstveniki podajajo razlago

Raziskava je lahko koristna za vinarje pri zmanjševanju kvercetina v njihovem grozdju, pravi znanstvenik. Znanstveniki Centra za glavobole Kalifornijske univerze v San Franciscu menijo, da so odkrili vzrok za glavobole, ki jih povzroča uživanje rdečega vina, poroča Guardian.


Ameriški raziskovalci so sporočili, da glavobol povzročajo fenolni flavonoidi, spojine v pečkah in lupini grozdja, ki rdečemu vinu dajejo barvo in okus .
Raven flavonoidov je lahko v rdečih vinih za 10 odstotkov višja kot v belih. Pri pitju vina se alkohol presnavlja v dveh korakih – prvi je sprememba alkohola v obliki etanola v acetaldehid, drugi pa pretvarja acetaldehid v acetat. Eden od raziskovalcev, profesor Andrew Waterhouse, je opravljal laboratorijske raziskave več spojin v rdečem vinu. Flanavol kvercetin, ki ga najdemo izključno v rdečem vinu, se v telesu pretvori v različne snovi. Eden od njih, kvercetin glukuronid (glikozidna spojina glukuronske kisline) blokira encime, ki pretvarjajo acetaldehid v acetat, zaradi česar se strupeni acetaldehid kopiči v telesu in povzroča glavobole, slabost in potenje.


Znanstveniki upajo, da bodo teorijo kmalu lahko preverili v klinični raziskavi, ki se bo osredotočala na to, kako rdeča vina z različnimi stopnjami kvercetina vplivajo na pojav glavobolov oziroma pri bolj občutljivih posameznikih tudi migren. Sončni žarki, povečajo raven kvercetina v grozdju, sadje, ki raste izpostavljeno soncu, pa ima petkrat večjo raven te snovi v primerjavi z drugim grozdjem. 
Ljudem, ki uživajo rdeče vino, bi lahko zelo pomagalo, če bi lahko izbrali vino, ki ne povzroča glavobolov.