Recepti

Grozdna torta z belim vinom, osvežilna poletna poslastica

Objavil: Nina | 19.07.2023 | Vir: Facebook

 

Grozdna torta z belim vinom: osvežilna poletna poslastica 

Tokrat vam želimo predstaviti recept za pravo osvežilno poletno torto 
Sestavine za 8 rezin:

4 jajca

3 žlice. + 140 ml mineralne vode

1 zavitek vanilijevega sladkorja

2 + 2 žlici. sladkor

2 žlici. moka

2 žlici. koruzni škrob

3 dcl suhega belega vina

6 lističev želatine

2,5 dl naravnega jogurta

po 20 dkg modrega in zelenega grozdja


Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Dve jajci ločimo, beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo 3 žlice mineralne vode, vanilijev sladkor, 2 žlici sladkorja in ščepec soli. Vanjo vmešamo rumenjak. Dodajte 1 žlico koruznega škroba in mešajte do gladkega. Vzmetni model premera 20 cm obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo zmes in jo postavimo v pečico za 20-25 minut. Ko je pečen, ga vzamemo iz modela in ohladimo.


2 žlici preostalih 2 rumenjakov, 1 žlico sladkorja zmešamo s škrobom, 140 ml mineralne vode in vino mešamo nad vodno kopeljo dokler ne postane kremasto (10-15 minut). Lističe želatine namočimo v hladno vodo, ko se zmehčajo jih vmešamo v kremo, pustimo, da se stopijo, nato pustimo cca. 15 minut. Preostala 2 beljaka stepemo v čvrst sneg, dodamo jogurt in ga z leseno kuhalnico vmešamo v kremo. Previdno vmešajte dve tretjini grozdnih pečk.


Biskvit vrnemo v model, prelijemo s kremo in pustimo počivati v hladilniku pet ur. Torto previdno zrahljamo od obroča, nanjo potresemo preostalo grozdje za okras, nato pa jo z ostrim nožem razrežemo na 8 kosov. V testo lahko vmešate tudi 1-2 žlici mletih orehov!