Recepti

To poletno sladico pogosto opisujejo kot kombinacijo kremastega sladoleda, elegantne torte in najfinejše kreme. Imamo recept!

Objavil: Nina | 19.07.2023 | Vir: Facebook

Ko ga pripravite, semifreddo hitro postane ena izmed vaših najljubših poletnih poslastic!

Poletje je čas, ko večinoma bežimo od pečice in posegamo po enostavnejših, najraje ledenih sladicah. Poleg sladoleda na tisoč in en način je ena naših najljubših poslastic semifreddo, italijanska klasika, ki jo najlažje opišemo kot kombinacijo kremastega sladoleda, nežne torte in najfinejše kreme.


Je kot lepa sladoledna torta in zelo verjetno bo, ko jo boste naredili in postregli, v trenutku izginila iz kalupa. Nam je še posebej všeč, ker priprava ni prav nič zapletena, ne vključuje uporabe nobenih aparatov razen mešalnika, potrebujete pa le dolg model, malo volje, nekaj sestavin po izbiri in zamrzovalnik. Že samo ime semifreddo pomeni "napol zamrznjen" ali "napol hladen" in pravzaprav najbolje opiše teksturo te sladice. Mehak, kremast, skoraj svilnat in, če je pravilno pripravljen, bogatega okusa, je semifreddo ultimativna poletna sladica, ki jo, če je še niste, morate pripraviti to poletje.

Je dobra opcija, ko organizirate kakšno poletno druženje z ekipo na prostem in imate pri roki zamrzovalnik, postrežete ga lahko tudi po uživanju na žaru, pa bo odlična ideja za malo drugačno poslastico na morje, ko se dolgočasite s klasičnim sladoledom ali pa si preprosto želite sladico dvigniti na višjo raven. Semifreddo je eleganten in se poda k skoraj vsaki situaciji. Najpomembneje pa je, da ga lahko pripravite s svojim najljubšim poletnim sadjem, oreščki ali dodate alkohol, kot je amaretto. Odlična ideja bodo tudi citrusi, poigrate pa se lahko s kombinacijo sadja, čokolade, piškotov, kave in drugih dodatkov po želji. Poleg tega boste potrebovali nekaj osnovnih sestavin, kot so sladka smetana, vanilija, sladkor in jajca.

Spodaj je recept za semifredo z malinami in pistacijo po receptu Jamieja Oliverja, če pa res želite pripraviti sladico, o kateri se bo še dolgo govorilo. Recept je delila Meri Vivoda, lastnica restavracije Old River. 

Potrebovali boste: 

• 400 g malin
• 75 g sladkorja
• 3 jajca
• 400 ml sladke smetane
• 75 g pistacij

Priprava:

Model za kruh postavite v zamrzovalnik, da se ohladi. Maline dajte v blender in jih sesekljajte, nato pa precedite skozi cedilo. Sladkor in rumenjake mešamo toliko časa, da postanejo svetlejši in kremasti. V drugi posodi zmešamo sladko smetano, v tretji pa sneg iz beljakov s ščepcem soli. Nato oba snega počasi vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato v pekač za kruh nadevamo plast dobljene zmesi, nato plast malin, vmes pa lahko dodamo tudi nasekljane slane pistacije. Postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Po vrhu potresemo sveže maline in še pistacije ter za pet ur postavimo v hladilnik. Semifreddo odstranite 15 minut pred serviranjem, pustite, da se zmehča, nato narežite na rezine in postrezite.

Pa dober tek!!