Bodi FIT

7 neverjetnih razlogov, da se to poletje napolnite z borovnicami

Objavil: Nina | 15.05.2023 | Vir: Facebook

Ko se približujete novi sezoni na vaši poti zdravja in

dobrega počutja, se vam zdi, da je to odličen čas,

da poskusite borovnice. Ne glede na to, ali so vam svetovali,

da svoji prehrani dodate več sadja ali poiščete živila,

ki bi podprla vaš režim vadbe, je lahko uživanje več

borovnic v vašem najboljšem interesu. Tukaj bomo razmislili

o prehranskem profilu borovnic, saj so polne antioksidantov

in sestavin, ki izboljšajo splošno dobro počutje.


Antioksidanti, ki jih vsebujejo jagode, antocianini,

zagotavljajo čudovite modre, rdeče in vijolične pigmente

sadja. Prispevajo tudi k protivnetnim lastnostim borovnic.

Zaradi protivnetnih lastnosti je to sadje koristno za zdravje

črevesja in uravnavanje telesne teže. Borovnice lahko ščitijo

pred sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca in ožilja.

Poleg tega lahko izboljšajo kognitivno obdelavo, razpoloženje in spomin.


1. Izboljšano zdravje črevesja

Uživanje borovnic lahko vpliva na proizvodnjo bakterij,

ki proizvajajo mucin. To je koristno, ker te bakterije ščitijo sluznico

prebavil, kar je povezano z zmanjšanim tveganjem za vnetje črevesja.

Ne samo, da borovnice spodbujajo rast koristnih bakterij, ampak vsebnost

vlaknin podpira tudi učinkovito prebavo, s čimer spodbuja

rednost in preprečuje zaprtje.

Pomembno je vedeti, da je skoraj 70 % imunskega sistema v črevesju,

zato je lahko zdravo in delujoče črevesje ključ do obrambe pred okužbami

in ohranjanja splošnega dobrega počutja drugih sistemov.


2. Zmanjšano vnetje

Drug pozitiven vidik borovnic je, da so sestavljene iz polifenolov,

ta hranila pa pomagajo pri boju proti vnetjem. Fitohranila, ki prispevajo

k protivnetnim lastnostim, pomagajo zmanjšati delovanje ožilja, kar

koristi telesni teži in ravnotežju glukoze ter ščiti pred stanji,

kot so presnovni sindrom in avtoimunske motnje.

Polifenoli pomagajo tudi pri proizvodnji naravnih celic ubijalk, ki

pomagajo pri obrambi pred okužbami. Upoštevati moramo povezavo z

zdravjem črevesja, saj lahko izpostavljenost toksinom prispeva k

puščajočemu črevesju, telo pa reagira tako, da sproži vnetne procese.

Vendar pa bi z zmanjšanim vnetjem opazili izboljšanje splošnega zdravja,

kot so dvignjeno razpoloženje, svetlejša koža in več energije.

3. Antioksidativne lastnosti

Fitohranila v borovnicah imajo antioksidativne lastnosti,

ki ščitijo pred poškodbami celic in presežkom prostih radikalov,

ki so povezani z disfunkcijo in oksidativnim stresom.

Ta dejanja lahko zavirajo rast tumorja in tako zagotovijo

določeno zaščito pred razvojem različnih vrst raka.

Pomembno je vedeti, da so prosti radikali koristni za boj proti

okužbam, vendar jih ne bi smelo biti več kot antioksidantov.

Antioksidanti se lahko borijo proti škodi, ki jo povzročajo

stresorji, ki lahko preprečijo razvoj hipertenzije, bolezni srca,

debelosti in mutacij DNK, ki jih opazimo pri degenerativnih boleznih.

Povečana poraba virov antioksidantov lahko izboljša zdravje

celic in splošno dolgoživost.

4. Glukoregulacijske lastnosti

Ti čudoviti modri sadeži so dober vir vlaknin, ki pomagajo uravnavati

krvni sladkor in insulin. Uživanje več borovnic in uživanje flavonoidov,

ki jih vsebujejo, lahko pomaga pri učinkovitejšem privzemu glukoze.

Pri posameznikih s prekomerno telesno težo in pri tistih s sladkorno

boleznijo lahko pride do izboljšanja ravni glukoze in inzulina v plazmi

ter koristne izgube teže, kar lahko zmanjša tveganje za metabolični

sindrom. Izboljšana občutljivost za inzulin lahko pomaga uravnavati

raven sladkorja v krvi, ne glede na to, ali se soočate s prediabetesom,

sladkorno boleznijo ali težavami s telesno težo; učinki preobčutljivosti

na insulin prav tako pomagajo zaščititi črevesje in različne organe

pred vnetjem, biokemičnim stresom in motnjami v delovanju.


5. Zaščita pred debelostjo

Z vnetjem in uravnavanjem glukoze pod nadzorom boste opazili boljšo

sposobnost ohranjanja telesne teže. Uživanje borovnic vam daje večji

vnos antocianinov, kar je povezano z manjšim povečanjem telesne mase.

Nižjo maščobno maso in centralno debelost so opazili tudi pri posameznikih,

ki uživajo večje količine borovnic. Poleg tega lahko vsebnost vlaken v

borovnicah spodbuja večjo sitost, kar vam omogoča, da se dlje časa

počutite siti, zmanjšate željo in na koncu zmanjšate verjetnost

prenajedanja, ki vodi do povečanja telesne teže.

6. Boljše zdravje srca

Glede na protivnetne in antioksidativne učinke borovnic na

težo in glukozo moramo upoštevati tudi učinke na zdravje srca in ožilja.

Pozitivni učinki blaženja oksidativnega stresa in povečanja telesne

mase pomagajo zmanjšati tveganje za srčno-žilne dogodke. Nekatere

koristi vključujejo izboljšan pretok krvi v žilah, uravnan krvni

tlak in holesterol ter zmanjšano togost arterij.

Pri posameznikih s sladkorno boleznijo so opazili nižje ravni slabega

holesterola LDL in trigliceridov. Navsezadnje so raziskave pokazale,

da je uživanje borovnic povezano z zmanjšanim tveganjem za miokardni

infarkt in koronarno arterijsko bolezen.

7. Nevroprotektivne lastnosti

Pozitivni učinki na žilni in možganski prekrvavitev koristijo tudi

kognitivni funkciji. Rezultati nekaterih raziskav kažejo, da dnevne

porcije borovnic lahko izboljšajo reakcijski čas, spomin in koordinacijo.

Uživanje borovnic lahko povzroči počasnejše upadanje kognitivnih

sposobnosti, kar vas ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi,

kot so Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Krepitev refleksov in reakcijskega časa je nujna za dolgotrajno

koordinacijo in spretnosti, uživanje borovnic pa je odličen način

za to. Poleg tega so lahko koristna dejanja, ki se kažejo v možganih,

koristna tudi za duševno zdravje in razpoloženje.