7 neverjetnih razlogov, da se to poletje napolnite z borovnicami
Objavil: Nina | 15.05.2023 | Vir: Facebook
Ko se približujete novi sezoni na vaši poti zdravja in
dobrega počutja, se vam zdi, da je to odličen čas,
da poskusite borovnice. Ne glede na to, ali so vam svetovali,
da svoji prehrani dodate več sadja ali poiščete živila,
ki bi podprla vaš režim vadbe, je lahko uživanje več
borovnic v vašem najboljšem interesu. Tukaj bomo razmislili
o prehranskem profilu borovnic, saj so polne antioksidantov
in sestavin, ki izboljšajo splošno dobro počutje.
Antioksidanti, ki jih vsebujejo jagode, antocianini,
zagotavljajo čudovite modre, rdeče in vijolične pigmente
sadja. Prispevajo tudi k protivnetnim lastnostim borovnic.
Zaradi protivnetnih lastnosti je to sadje koristno za zdravje
črevesja in uravnavanje telesne teže. Borovnice lahko ščitijo
pred sladkorno boleznijo tipa 2 in boleznimi srca in ožilja.
Poleg tega lahko izboljšajo kognitivno obdelavo, razpoloženje in spomin.
1. Izboljšano zdravje črevesja
Uživanje borovnic lahko vpliva na proizvodnjo bakterij,
ki proizvajajo mucin. To je koristno, ker te bakterije ščitijo sluznico
prebavil, kar je povezano z zmanjšanim tveganjem za vnetje črevesja.
Ne samo, da borovnice spodbujajo rast koristnih bakterij, ampak vsebnost
vlaknin podpira tudi učinkovito prebavo, s čimer spodbuja
rednost in preprečuje zaprtje.
Pomembno je vedeti, da je skoraj 70 % imunskega sistema v črevesju,
zato je lahko zdravo in delujoče črevesje ključ do obrambe pred okužbami
in ohranjanja splošnega dobrega počutja drugih sistemov.
2. Zmanjšano vnetje
Drug pozitiven vidik borovnic je, da so sestavljene iz polifenolov,
ta hranila pa pomagajo pri boju proti vnetjem. Fitohranila, ki prispevajo
k protivnetnim lastnostim, pomagajo zmanjšati delovanje ožilja, kar
koristi telesni teži in ravnotežju glukoze ter ščiti pred stanji,
kot so presnovni sindrom in avtoimunske motnje.
Polifenoli pomagajo tudi pri proizvodnji naravnih celic ubijalk, ki
pomagajo pri obrambi pred okužbami. Upoštevati moramo povezavo z
zdravjem črevesja, saj lahko izpostavljenost toksinom prispeva k
puščajočemu črevesju, telo pa reagira tako, da sproži vnetne procese.
Vendar pa bi z zmanjšanim vnetjem opazili izboljšanje splošnega zdravja,
kot so dvignjeno razpoloženje, svetlejša koža in več energije.
3. Antioksidativne lastnosti
Fitohranila v borovnicah imajo antioksidativne lastnosti,
ki ščitijo pred poškodbami celic in presežkom prostih radikalov,
ki so povezani z disfunkcijo in oksidativnim stresom.
Ta dejanja lahko zavirajo rast tumorja in tako zagotovijo
določeno zaščito pred razvojem različnih vrst raka.
Pomembno je vedeti, da so prosti radikali koristni za boj proti
okužbam, vendar jih ne bi smelo biti več kot antioksidantov.
Antioksidanti se lahko borijo proti škodi, ki jo povzročajo
stresorji, ki lahko preprečijo razvoj hipertenzije, bolezni srca,
debelosti in mutacij DNK, ki jih opazimo pri degenerativnih boleznih.
Povečana poraba virov antioksidantov lahko izboljša zdravje
celic in splošno dolgoživost.
4. Glukoregulacijske lastnosti
Ti čudoviti modri sadeži so dober vir vlaknin, ki pomagajo uravnavati
krvni sladkor in insulin. Uživanje več borovnic in uživanje flavonoidov,
ki jih vsebujejo, lahko pomaga pri učinkovitejšem privzemu glukoze.
Pri posameznikih s prekomerno telesno težo in pri tistih s sladkorno
boleznijo lahko pride do izboljšanja ravni glukoze in inzulina v plazmi
ter koristne izgube teže, kar lahko zmanjša tveganje za metabolični
sindrom. Izboljšana občutljivost za inzulin lahko pomaga uravnavati
raven sladkorja v krvi, ne glede na to, ali se soočate s prediabetesom,
sladkorno boleznijo ali težavami s telesno težo; učinki preobčutljivosti
na insulin prav tako pomagajo zaščititi črevesje in različne organe
pred vnetjem, biokemičnim stresom in motnjami v delovanju.
5. Zaščita pred debelostjo
Z vnetjem in uravnavanjem glukoze pod nadzorom boste opazili boljšo
sposobnost ohranjanja telesne teže. Uživanje borovnic vam daje večji
vnos antocianinov, kar je povezano z manjšim povečanjem telesne mase.
Nižjo maščobno maso in centralno debelost so opazili tudi pri posameznikih,
ki uživajo večje količine borovnic. Poleg tega lahko vsebnost vlaken v
borovnicah spodbuja večjo sitost, kar vam omogoča, da se dlje časa
počutite siti, zmanjšate željo in na koncu zmanjšate verjetnost
prenajedanja, ki vodi do povečanja telesne teže.
6. Boljše zdravje srca
Glede na protivnetne in antioksidativne učinke borovnic na
težo in glukozo moramo upoštevati tudi učinke na zdravje srca in ožilja.
Pozitivni učinki blaženja oksidativnega stresa in povečanja telesne
mase pomagajo zmanjšati tveganje za srčno-žilne dogodke. Nekatere
koristi vključujejo izboljšan pretok krvi v žilah, uravnan krvni
tlak in holesterol ter zmanjšano togost arterij.
Pri posameznikih s sladkorno boleznijo so opazili nižje ravni slabega
holesterola LDL in trigliceridov. Navsezadnje so raziskave pokazale,
da je uživanje borovnic povezano z zmanjšanim tveganjem za miokardni
infarkt in koronarno arterijsko bolezen.
7. Nevroprotektivne lastnosti
Pozitivni učinki na žilni in možganski prekrvavitev koristijo tudi
kognitivni funkciji. Rezultati nekaterih raziskav kažejo, da dnevne
porcije borovnic lahko izboljšajo reakcijski čas, spomin in koordinacijo.
Uživanje borovnic lahko povzroči počasnejše upadanje kognitivnih
sposobnosti, kar vas ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi,
kot so Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen in demenca.
Krepitev refleksov in reakcijskega časa je nujna za dolgotrajno
koordinacijo in spretnosti, uživanje borovnic pa je odličen način
za to. Poleg tega so lahko koristna dejanja, ki se kažejo v možganih,
koristna tudi za duševno zdravje in razpoloženje.
Ženska, žrtev nasilja v družini, se je poročila z reševalcem, ki ji je rešil življenje
Zdravniki so materi svetovali, naj splavi otroka brez nosu, a Bog je naredil nekaj čudovitega
VIDEO Če vaš jezik izgleda tako, ne pijte kave!
Zaročenec jo je napadel nekaj ur pred poroko, kar se je nadaljevalo tudi v zakonu