Evropska država, kjer je bolnišnično prehrano potrdil prestižni vodič po restavracijah
Datum objave: 16.03.2023
Evropska država, kjer je bolnišnično prehrano
potrdil prestižni vodič po restavracijah
Bolniki se običajno pritožujejo nad slabo kakovostjo hrane,
ki jo prejmejo v bolnišnicah, vendar je bolnišnica v Belgiji
prejela priznanje prestižnega francoskega vodiča po
restavracijah za svojo brezhibno hrano.
Ob mislih na bolnišnično hrano običajno vsakogar zmrazi –
običajno pričakujemo nekaj zoprnega, brezbarvnega,neokusnega.
To pa zato, ker običajno ni dovolj denarja, da bi bolniku
zagotovili zadosten dnevni obrok hrane, zato je ta naloga resen
izziv za nutricioniste, ki sestavljajo bolnišnično dieto.
Toda razmere niso povsod tako depresivne in bolnišnica
v zahodni Belgiji je vse temeljito preučila.
V Belgiji so ovrgli stereotip o neužitni »bolnišnični hrani«.
Zdi se, da ravno nasprotni pol predstavljajo belgijske
bolnišnice, ki paciente razvajajo s tako slastnimi jedmi,
da bi jih spravili celo v restavracijo.
Samo to prizadevanje si zasluži priznanje.
In bolnišnica v zahodni Belgiji ga je pravkar prejela -
ustanova je prejela priporočilo prestižnega
francoskega vodiča po restavracijah.
AZ Groeninge v Kortrijku je prva bolnišnica v državah
Beneluksa, ki svojim bolnikom zagotavlja kakovostno hrano,
ki jo priznava gastronomski vodnik Gault & Millau.
Marc Declerck , izvršni direktor Gault & Millau Benelux,
je povedal, da snovalci vodnika že več kot 10 let
sodelujejo s podjetji in ustanovami, vključno z več domovi
za ostarele, da bi zagotovili boljšo oskrbo zaposlenih
in stanovalcev oziroma bolnikov.
Strokovnjake iz Gault & Millau je bolnišnica povabila,
da pregledajo njihovo hrano in svetujejo, kako jo
narediti še boljšo, predvsem ribje jedi,
omake in krompirjeve priloge.
Ustvarjalci vodnika so ugotovili, da je hrana, ki jo strežejo
v bolnišnici, še posebej kakovostna , Declerck pa je dodal,
da bi te jedi z veseljem jedel tudi doma.
Kar se tiče nasvetov strokovnjakov, je bilo zelo
preprosto: kakovostne sestavine in preprosti recepti .
»Ljudje si ne želijo preveč zapletenih stvari.
Bodite zdravi, bodite okusni. Kuhajte zanje,
kot bi kuhali zase , " je za Reuters povedal Declerck.
Čeprav bolnišnica ni vključena v vsakoletni vodič po
restavracijah, jo je Gault & Millau uradno priznal za leto 2023.
Bi bilo potrebno tudi pri nas kaj spremeniti
glede hrane v bolnišnicah?

Vroča izpoved MARIBORČANKE: `Preden mi je naredil tetovažo me je slekel in končalo se je s sexom`

Prašič ubije mesarja v klavnici med njegovim pokolom...

Čustveni videoposnetek prikazuje brivca, ki si brije lase v podporo ženski, ki se bori z rakom...

23-letnica izgleda kot otrok, zdaj hodi z 26-letnim fantom