Zanimivo

Evropska država, kjer je bolnišnično prehrano potrdil prestižni vodič po restavracijah

16.03.2023

 

 

 

Evropska država, kjer je bolnišnično prehrano

potrdil prestižni vodič po restavracijah

 


Bolniki se običajno pritožujejo nad slabo kakovostjo hrane,

ki jo prejmejo v bolnišnicah, vendar je bolnišnica v Belgiji

prejela priznanje prestižnega francoskega vodiča po

restavracijah za svojo brezhibno hrano.

 


 

Ob mislih na bolnišnično hrano običajno vsakogar zmrazi –

običajno pričakujemo nekaj zoprnega, brezbarvnega,neokusnega.

To pa zato, ker običajno ni dovolj denarja, da bi bolniku

zagotovili zadosten dnevni obrok hrane, zato je ta naloga resen

izziv za nutricioniste, ki sestavljajo bolnišnično dieto.

Toda razmere niso povsod tako depresivne in bolnišnica

v zahodni Belgiji je vse temeljito preučila.

 


 

V Belgiji so ovrgli stereotip o neužitni »bolnišnični hrani«.

Zdi se, da ravno nasprotni pol predstavljajo belgijske

bolnišnice, ki paciente razvajajo s tako slastnimi jedmi,

da bi jih spravili celo v restavracijo.

Samo to prizadevanje si zasluži priznanje.

In bolnišnica v zahodni Belgiji ga je pravkar prejela -

ustanova je prejela priporočilo prestižnega

francoskega vodiča po restavracijah.

 


 

AZ Groeninge v Kortrijku je prva bolnišnica v državah

Beneluksa, ki svojim bolnikom zagotavlja kakovostno hrano,

ki jo priznava gastronomski vodnik Gault & Millau.

Marc Declerck , izvršni direktor Gault & Millau Benelux,

je povedal, da snovalci vodnika že več kot 10 let

sodelujejo s podjetji in ustanovami, vključno z več domovi

za ostarele, da bi zagotovili boljšo oskrbo zaposlenih

in stanovalcev oziroma bolnikov.

Strokovnjake iz Gault & Millau je bolnišnica povabila,

da pregledajo njihovo hrano in svetujejo, kako jo

narediti še boljšo, predvsem ribje jedi,

omake in krompirjeve priloge.

 


 

Ustvarjalci vodnika so ugotovili, da je hrana, ki jo strežejo

v bolnišnici, še posebej kakovostna , Declerck pa je dodal,

da bi te jedi z veseljem jedel tudi doma.

Kar se tiče nasvetov strokovnjakov, je bilo zelo

preprosto: kakovostne sestavine in preprosti recepti .

»Ljudje si ne želijo preveč zapletenih stvari.

Bodite zdravi, bodite okusni. Kuhajte zanje,

kot bi kuhali zase , " je za Reuters povedal Declerck.

 

 

Čeprav bolnišnica ni vključena v vsakoletni vodič po

restavracijah, jo je Gault & Millau uradno priznal za leto 2023.

Bi bilo potrebno tudi pri nas kaj spremeniti

glede hrane v bolnišnicah?