Bodi FIT

LCHF prekmurska gibanica

Objavil: Nina | 16.03.2023 | Vir: a

 

 

Čedalje več ljudi posega po zdravi hrani in se odloča za prehrano LCHF. 

LCHF prehrana (izraz označuje prehranu z nizkim deležem ogljikovih

hidratov in visokim deležem maščob) je vrsta prehrane, pri kateri se

u prehrani zmanjša delež ogljikovih hidratov in poveča delež maščob.

Pri tej vrsti prehrane se običajno uključuje hrana kot so meso, ribe, jajca,

maslo, olivno olje, avokado, oreščki in semena. Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati,

kot so kruh, testenine, riž, sladkarije in sadje, se omejujejo ali popolnoma izogibajo.

 

Če ste med ljudmi, ki posegajo po zdravi prehrani, je ta recept za izvrstno sladico

naravnost za vas!

 

Prekmurska gibanica se uvršča med slovenske nacionalne kulinarične dobrote.

Je zaščitena tradicionalna posebnost na ravni evropske unije.

Njena značilnost je zagotovo zaporedje nadevov,

ki dajejo največjo mikavnost in vpadljivost.

Njena posebnost je, da je narejena tudi v LCHF obliki. 

Recept je trenutno striktno LCHF,

zato je izpuščen jabolčni nadev. Tudi plasti so enojne in ne podvojene kot

pri originalni gibanici. Sestavine so za pekač dolžine 36 cm.


Sestavine za testo:

 

300 g kremnega sira (npr. ABC, Philadelphia)

3 jajca

100 g stopljenega masla

150 g EKO Sukrin mandljeve moke

50 g EKO Sukrin kokosove moke (ali 100 g mletih mandljev)

100 g naravnega sladila Sukrin

40 g indijskega trpotca

čajna žlička sode bikarbone

 

Sestavine za makov nadev:

100 g mletega maka

40 g naravnega sladila Sukrin

 

Sestavine za skutni nadev:

500 g nepasirane skute

50 g naravnega sladila Sukrin

2 jajci

naribana lupina BIO limone

vaniljeva esenca

ščepec soli

 

Sestavine za orehov nadev:

150 g mletih orehov

40 g naravnega sladila Sukrin

 

Sestavine za preliv iz smetane:

400 ml tekoče sladke smetane

1 jajce

 

Priprava:

1.) Najprej se lotimo izdelave testa. Med sabo premešamo kremni sir, jajca in stopljeno maslo,

nato postopno dodajamo mešanico suhih sestavin.

 

2.) Testo z rokami zgnetemo v kroglo in ga vsaj za eno uro shranimo v hladilnik.

Po počivanju ga vzamemo iz hladilnika in razdelimo na štiri enake dele.

Le te nekaj časa pustimo stati na sobni temperaturi, saj jih bomo tako lažje razvaljali.

 

3.) Vsak del testa nato razvaljamo med dvema peki papirjema na primerno velikost pekača.

 

4.) Ko je testo končano se lotimo priprave nadevov in preliva.

 

5.) Makov nadev pripravimo iz mletega maka in naravnega sladila Sukrin, ki ju med sabo dobro premešamo.

 

6.) Skutni nadev pripravimo iz skute, jajc, naravnega sladila Sukrin,

naribane limonine lupinice, vaniljeve esence in ščepca soli.

 

7.) Orehov nadev pripravimo tako, da med sabo premešamo mlete orehe in naravno sladilo Sukrin.

 

8.) Za smetanov preliv premešamo tekočo sladko smetano in jajce.

 

9.) Sledi sestavljanje gibanice.

 

10.) V pekač obložen s peki papirjem najprej položimo prvo plast testa,

na katerega enakomerno razporedimo makov nadev. Plast prelijemo z nekaj žlicami smetanovega preliva.

 

11.) Nato sledi druga plast testa po kateri enakomerno razmažemo skutin nadev. Tega ne prelijemo s smetano.

 

12.) Sledi tretja plast testa po kateri enakomerno razporedimo orehov nadev.

Plast prelijemo z nekaj žlicami smetanovega preliva in prekrijemo z zadnjo plastjo testa.

 

13.) Gibanico povrhu prelijemo s preostankom smetanovega preliva in pečemo približno 50 minut na 200 stopinjah Celzija.

 

 

Ta recept je v spomin Urošu Sobočan, ki je ta recept pripravil in ga želel v prihodnosti še dodelati ampak bo 

recept žal ostal takšen kot je ker Uroša ni več med nami. 

 

Naj ostanejo dobri spomini nanj...