Zanimivo

Slovenskim gostincem je dovolj. To so navodila za vse, ki kadar koli naročite kavo

25.07.2022

 

Vir: Lep dan

 

Gostinci med delom naletijo na številne prigode,

nekatere med njimi res niso prijetne.


 

 

To se dogaja med naročanjem kave,

namreč gostinci s strani strank dobivajo

različna naročila glede vrst priprave kave.


 

 

Da ne bi prihajalo do nesporazumov in zmede,

so na Facebook profilu Gostinci objavili nekaj

zanimivih napotkov za vse,

ki kadarkoli naročite kavo.

To je njihov dopis:

»Nekaj enostavnih nasvetov, preden

se odpravite na kavo:

 

Vir: Lep dan

 

1. Ko naročite kavo z mrzlim mlekom,

ni potrebe, da rečete "pa brez pene, prosim".

Ali mislite, da bo natakar spenil mleko

samo zato, da vam na mrzlo

mleko doda še peno? Ne bo.

 


2. Ko naročite cappuccino z mrzlim

mlekom / brez pene, to ni cappuccino,

ampak kava z mlekom.

3. Ko naročite kavo z malo kave in več

mleka, to ni kava z mlekom,

ampak mala bela kava.


4. Ko naročite podaljšano z mlekom,

je to kava z mlekom in bo 99% kratka

kava z mlekom - redko kdo bo naredil podaljšano.

Ker podaljšana vseeno teče 1 min,

medtem ko kratka 10 sekund. In ker se podaljšana

uporablja samo pri podaljšani, medtem ko

kratka za vse ostale - tako lahko naredi

natakar več kav hkrati

(vsak kavomat ima ročke z nastavkom za eno ali dve kavi).

 

Vir: Lep dan

5. Ko naročite kavo, ni potrebe

po "pa kozarec vode, prosim". V vsaki

kultivirani kavarni dobite zraven kave

avtomatsko še kozarec vode.


 

 


6. Če ne želite sprehajati natakarja gor in

dol po kavarni, mu že ob naročilu povejte

naj prinese še račun. Ne potem pritiskati,

da bi radi takoj plačali. Vam je

mogoče vseeno, če vam natakar poračuna

brez računa, natakarju pa ni ravno vseeno,

če mu inšpektor napiše kazen.

 


7. Če vidite, da niste edini gost v kavarni in

da ima natakar poln pladenj, ne kazati

denarja natakarju v obraz, ker je več kot

očitno, da mora odnesti pijačo še na dve

mizi in šele nato vam prinese račun.


 

 

 

8. Če naročite kavo pri šanku, ne bo nič prej gotova,

kot če se usedete za mizo in počakate na natakarja.

Zakaj? Ker je kavo potrebno najprej tipkati.

Vsaka miza je označena z neko številko.


 

 

Tako se razlikujejo naročila v blagajni in tako

natakarji vedo, kateri račun natisniti za vas.

Tako da, če ne sedite za mizo, natakar ne

more tipkati naročila in vaša kava se

ne pripravlja (dokler se ne usedete).

 


9. Če želite plačati pri šanku

(drugemu natakarju, ne tistemu, ki vas je stregel)

in vas natakar vpraša kje ste sedeli,

mu poveste kje ste sedeli in ne kaj ste pili.

Če ne razumete, še 1 krat preberite 8. točko.


 

 


10. Ne hodite na kavo z bankovcem za 50 evrov,

ker dve kavi ne staneta 40 evrov.

In noben natakar nima ob 8. uri

zjutraj 100 eur menjalnine. Če pa že ima,

je od tega vsaj 80 eur v obliki kovancev.

 


11. Ko naročite "eno kavo, prosim", se že

zdaj v imenu vseh gostincev srčno opravičujem,

ker ne sedimo vsak dan zraven vas,

ko si doma pripravljate kavo, da bi mi vedeli,

kakšna je ta kava - kratka, dolga,

z mlekom ali brez.«


 

 

 

KAJ MISLITE O TEM?

Vaše mnenje oddajte spodaj v komentarju ...


 

 

 

Vir: Lep dan