Zanimivo

V 21 letih so ugotovili, da GS poljščine povečujejo pridelek in zmanjšujejo toksine

22.05.2022

 

 

Vir:IFLScience

  

Študija, ki preučuje  gensko spremenjene pridelke

(GSO) v ZDA, je pokazala, da ne samo,

da lahko povečajo pridelek pridelka,

ampak so lahko tudi dobri za nas.


 

Objavljeno v Znanstvenih poročilih je ekipo

vodila Elisa Pellegrino z Inštituta za vede

o življenju v Italiji.


 

Izvedli so meta-analizo

6.006 vrstno pregledanih študij med

1996 in 2016 na koruzi, ki je bila genetsko

spremenjena. Le 76 publikacij pa je izvedlo

visoke standarde raziskovalcev za vključitev.

Rezultati so pokazali, da je genetsko izdelana

koruza (GE) ustvarila večji donos od 5,6 do 24,5 odstotka

v primerjavi s koruzami, ki niso GS.


 

To je povzročilo

nižje koncentracije mikotoksinov (−28,8 odstotka),

fumonizina (−30,6 odstotka) in trokotecenov (−36,5 odstotka).

Prvi je strupen in rakotvoren pri ljudeh in živalih.

Prav tako ni bilo pomembnih razlik v kakovosti zrn,

kot so beljakovine, lipidi in vlakna.

"Rezultati podpirajo gojenje GS koruze,

predvsem zaradi izboljšane kakovosti zrn in

zmanjšanja izpostavljenosti ljudi mikotoksini," je

v svojem članku zapisala ekipa.

Podatki so prišli iz GSO koruze, ki je bila zasajena

v Zda, Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji.

Temeljili so na 11.699 opazovanjih proizvodnje,

kakovosti žita in še več.


 

 

"Ta analiza zagotavlja učinkovito sintezo

specifičnega problema, o katerem se javno razpravlja,"

je za italijanski časnik La Republica povedala

soavtorka študije Laura Ercoli. Raziskovalci so še

ugotovili, da so nekatere študije pokazale,

da je uporaba GSO koruze zmanjšala aktivno sestavino

herbicidov in insekticidov za 10,1 odstotka oziroma 45,2 odstotka.

Prejšnja poročila kažejo, da pridelki GSO ne

proizvajajo povečanja pridelka, kot je kritiziran

članek v New York Timesu leta 2016.


 

Ta najnovejša študija pa kaže nasprotno.

"Italijanska metaanaliza označuje, kaj bi lahko

bilo končno poglavje v pomembnem okviru

sedanje razprave o uporabi GSO v kmetijstvu,"

je dejal projekt genetske pismenosti.

Vendar je Biofortified opazil, da je ena od pomanjkljivosti

metaanalize ta, da je združila različne ge-vrste

koruze skupaj.


 

Pri tem so opazili, da ima vsaka

vrsta GE "koristi in pomanjkljivosti in jih je

običajno treba obravnavati individualno".

Pozitivni rezultati metaanalize pa očitno

odtehtajo druge dejavnike.


 

"Tudi z omejitvami tega, kar je na voljo v literaturi,

ta meta-analiza še enkrat kaže, da so pridelki, proizvedeni

z biotehnologijo, nekateri od, če ne najbolj raziskanih

živil, ki jih jemo," je opazil Biofortified.

 

 

 

 

 

Vir:IFLScience