V 21 letih so ugotovili, da GS poljščine povečujejo pridelek in zmanjšujejo toksine
22.05.2022
Vir:IFLScience
Študija, ki preučuje gensko spremenjene pridelke
(GSO) v ZDA, je pokazala, da ne samo,
da lahko povečajo pridelek pridelka,
ampak so lahko tudi dobri za nas.
Objavljeno v Znanstvenih poročilih je ekipo
vodila Elisa Pellegrino z Inštituta za vede
o življenju v Italiji.
Izvedli so meta-analizo
6.006 vrstno pregledanih študij med
1996 in 2016 na koruzi, ki je bila genetsko
spremenjena. Le 76 publikacij pa je izvedlo
visoke standarde raziskovalcev za vključitev.
Rezultati so pokazali, da je genetsko izdelana
koruza (GE) ustvarila večji donos od 5,6 do 24,5 odstotka
v primerjavi s koruzami, ki niso GS.
To je povzročilo
nižje koncentracije mikotoksinov (−28,8 odstotka),
fumonizina (−30,6 odstotka) in trokotecenov (−36,5 odstotka).
Prvi je strupen in rakotvoren pri ljudeh in živalih.
Prav tako ni bilo pomembnih razlik v kakovosti zrn,
kot so beljakovine, lipidi in vlakna.
"Rezultati podpirajo gojenje GS koruze,
predvsem zaradi izboljšane kakovosti zrn in
zmanjšanja izpostavljenosti ljudi mikotoksini," je
v svojem članku zapisala ekipa.
Podatki so prišli iz GSO koruze, ki je bila zasajena
v Zda, Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji.
Temeljili so na 11.699 opazovanjih proizvodnje,
kakovosti žita in še več.
"Ta analiza zagotavlja učinkovito sintezo
specifičnega problema, o katerem se javno razpravlja,"
je za italijanski časnik La Republica povedala
soavtorka študije Laura Ercoli. Raziskovalci so še
ugotovili, da so nekatere študije pokazale,
da je uporaba GSO koruze zmanjšala aktivno sestavino
herbicidov in insekticidov za 10,1 odstotka oziroma 45,2 odstotka.
Prejšnja poročila kažejo, da pridelki GSO ne
proizvajajo povečanja pridelka, kot je kritiziran
članek v New York Timesu leta 2016.
Ta najnovejša študija pa kaže nasprotno.
"Italijanska metaanaliza označuje, kaj bi lahko
bilo končno poglavje v pomembnem okviru
sedanje razprave o uporabi GSO v kmetijstvu,"
je dejal projekt genetske pismenosti.
Vendar je Biofortified opazil, da je ena od pomanjkljivosti
metaanalize ta, da je združila različne ge-vrste
koruze skupaj.
Pri tem so opazili, da ima vsaka
vrsta GE "koristi in pomanjkljivosti in jih je
običajno treba obravnavati individualno".
Pozitivni rezultati metaanalize pa očitno
odtehtajo druge dejavnike.
"Tudi z omejitvami tega, kar je na voljo v literaturi,
ta meta-analiza še enkrat kaže, da so pridelki, proizvedeni
z biotehnologijo, nekateri od, če ne najbolj raziskanih
živil, ki jih jemo," je opazil Biofortified.
Vir:IFLScience
Mama vdre v porodnišnico, potem ko ugotovi, da je ob menjavi plenice dobila napačnega otroka
Spim z upokojenci in zaslužim veliko denarja - poskrbim, da se spet počutijo mlade in jim omogočim avanturo, ki si jo bodo zapomnili
Umrla sta najstarejša sijamska dvojčka na svetu Lori in George
Oboževalci šokirani nad videzom Clinta Eastwooda, igralec je zdaj le še senca samega sebe!