Takoj prenehajte jesti kruh s kvasom: uporabite domači kvas (RECEPT)
Objavil: pokukajsi | 09.01.2020
Zdravnik Viktor Hruščov, avtor knjige o pomlajevanju s pravilno prehrano, meni, da je ena večjih težav danes kruh. Vsi vemo, da kruh ni enak kruhu "nekoč". Ampak - to ni edini problem.
Takole pravi Hruščov: „Iz prehrane (in prehrane svojih pacientov) sem izključil sodoben kruh.
Stvar je v tem, da če jemo kruh s kvasom, se kvasovka vnese v našo kri, se začne množiti, zaužije naše vitamine, elemente v sledovih, beljakovine. Zato se mi zdi sodobni kruh eden najhujših izumov človeštva. "
Navaja, da kvas med pečenjem ustvari t.i. "kapsule" glutena in se sprosti v črevesju ter poškoduje sluznico in poruši normalno mikrofloro črevesja.
Zakaj je (današnji) kvas tako škodljiv?
"Do štiridesetih let prejšnjega stoletja so uporabljali kvasovke povsem drugačne vrste.
Niso bili antagonisti človeške simbiotske mikroflore, torej niso ubili koristnih bakterij, ki živijo v debelem črevesju, ampak so testo 24 ur dvigovali, kar pekovcem ni ustrezalo.
Da bi okrepili proizvodni postopek, so začeli uporabljati kvasovke povsem druge vrste, ki jih uradno štejemo (to je odprta informacija) "pogojno patogeni mikroorganizmi", torej tisti, ki v določenih pogojih povzročajo bolezni.
To so t.i. termofilne kvasovke, s katerimi testo zraste v samo eni uri. "
Hrušlov nadalje razlaga: „Termofilne kvasovke, ki se danes uporabljajo v pekarni, so antagonisti simbiotske mikroflore človeka.
To pomeni, da njihovo delovanje v debelem črevesju ubija mikrobe, ki sicer proizvajajo vitamine, esencialne aminokisline, koristne bioaktivne snovi in so potrebne v človeškem telesu za normalno delovanje, torej zdravje.
Obstaja približno 500 vrst kvasnih gliv, med najnevarnejšimi za ljudi pa je 30.
Po različnih ocenah, razširjenost mikoze vključuje 80 odstotkov odrasle populacije in 95 odstotkov otrok.
V zadnjih letih opažamo trend naraščanja glivičnih okužb ne samo pri odraslih, temveč tudi pri otrocih, zlasti tistih zapletenih sistemskih glivičnih okužb. "
Kaj narediti?
Rešitev je preprosta: pripravite si domač kvas.
RECEPT:
Rženo moko prelijemo s toplo vodo (približno 40 stopinj Celzija) do konsistence jogurta in pustimo na toplem, po možnosti v pol litrskem kozarcu.
Po 24 urah dodajte moko in vodo in pustite na toplem.
Tretji dan se bodo pojavili mehurčki, kar pomeni, da je "kvas" pripravljen.
Če kruha ne želite gnesti naenkrat, lahko kozarec pokrijete z gazo in ga pustite v hladilniku.
Enkrat na teden odstranite zgornji premaz in kvasovke nahranite z moko in vodo.
Tretjina kozarca je dovolj za dva tedna kruha.
PRIPRAVA:
Kvas damo v globljo skledo, dodamo moko (integralno, rženo ali kaj drugega) in toplo vodo, dobro premešamo in pustimo na toplem, da vzhaja.
Lahko ga napolnite z vsemi vrstami soli, rastlinskimi olji, začimbami itd.
Po nekaj urah gnetite testo, dokler se ne preneha lepiti na vaše roke, in ga pustite na toplem še 2-4 ure.
Preden ga damo v pečico, na vrh potresemo nekaj vode ali olja, da bo skorja mehkejša.
Pečemo 35-40 minut v pečici pri 250 stopinjah.
Pravijo, da je ta kruh dobro jesti tudi po nekaj dneh. -In kar je najpomembneje je: - je zdrav.
Povodni konj v Ugandi pogoltnil dojenčka! 2-letni deček je čudežno ušel smrti
NOV TREND NA POROKAH! Mladi pošiljajo vabila s posebnimi željami: Gostje besni, to je ´udarec po žepu.`
Odlična spomladanska kremna špinačna juha
Osemčlanska družina večerjala za 400 € in pobegnila brez plačila