Nenavadno

Najbolj znan srčni kirurg na svetu trdi: Zajtrk je zlo, dajte ga sovražniku

Objavil: pokukajsi | 09.01.2020

Slavni ruski srčni kirurg, profesor in akademik Ruske akademije znanosti in Ruske akademije medicinskih znanosti, glavni srčni kirurg Ministrstva za zdravje Ruske federacije Leo Bokeria, je zavrnil idejo o tradicionalni prehrani. Po njegovem mnenju je vse, kar smo vedeli o zdravi prehrani, laž.

 


 

 

"Tisti znameniti pregovor: Jesti zajtrk sam, deliti kosilo s prijateljem, večerjo daj sovražniku - je popolna neumnost.

Ko se zbudite, se vaše telo pripravlja na delovno stanje, potem se sedete za mizo in pojeste poln krožnik mesa, nekaj rezin kruha in vse prelijete s kozarcem pijače….

V službo greš s polnim želodcem. Znotraj si sam sebi v breme.

Ko sem delal z Američani, sem opazil, da so v najboljšem primeru zjutraj, za zajtrk popili le kavo.

Opoldne pojedo sendvič in ga imenujejo ˝kosilo˝.

Zvečer pridejo domov, pojejo normalno hrano, se ukvarjajo s športom, berejo in počivajo…

Sovražniku zato dajte zajtrk, kosite okoli poldneva in večerjajte (vendar ne v poznih urah) in se na koncu sprehodite pred spanjem ali telovadite.

Po mojih izkušnjah ljudje, ki živijo tako - živijo dolgo in zdravo! "

 

Vir: Youtube

 

 

Ta nasvet znanega ruskega zdravnika potrjujejo tudi najnovejše raziskave, izvedene na univerzi Cornell.

Znanstvenik David Levitsky je ugotovil, da tisti, ki preskočijo zajtrk v nekaj tednih, znatno zmanjšajo svojo težo.

To teorijo je potrdil s poskusom, katerega namen je določiti količino hrane, ki jo človek čez dan vnese v telo.

Polovica udeležencev je zajtrkovala, druga skupina je zavračala zajtrk.

Skupina, ki je vsak dan preskočila zajtrk, je porabila 408 kalorij več kot njihova nasprotna skupina za zajtrk.

Po mnenju tega znanstvenika lahko preskakovanje zajtrka velja za odličen sistem hitrega hujšanja.

 

"Razumem, da preskakovanje zajtrka nasprotuje vsemu, kar veste o zdravi prehrani, a novi podatki nas resno spodbujajo k razmišljanju o tem, da bi opustili prvi jutranji obrok.

Seveda to velja za zdrave ljudi.

Ljudje, ki imajo težave s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo, ne bi smeli preskočiti obrokov, da bi ohranili raven glukoze,˝pravi Levitsky.

Svetovna zdravstvena organizacija še naprej trdi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in oseba, ki ima redni zajtrk, ima pravilno presnovo in nima težav z odvečnimi kilogrami, torej zajtrk pospeši presnovo.

Vendar se strinjajo tudi, da bogat zajtrk lahko privede do debelosti.

Toda normalen vnos kalorij in majhni obroki večkrat na dan lahko le pomagajo debelejši osebi, da shujša.

 

Česar ne bi smeli jesti, bi priporoča Svetovna zdravstvena organizacija:

 

 

 

Instant kaše

Predvsem tiste z okusi. Ovsena kaša velja za zelo hranljiv in uravnotežen obrok, še posebej za dopoldne, saj imajo veliko vsebnosti vlaknin in dobrih hranilnih snovi, vsekakor pa vse ovsene kaše niso takšne.

Te instant variante z dodanimi okusi in čeprav so bile zdrave - cimet, javor, rjavi sladkor; imajo veliko višjo vsebnost sladkorja od dovoljene in zelo visoko vsebnost natrija.

Bodite prepričani, da bodo ti instant izdelki bolj zdravi - z manj kot 6 odstotki sladkorja in manj kot 140 miligrami natrija na porcijo.

Vse, kar presega to številko, ni zdravo.

Zato je čisto, nesmešano ovseno varianto bolje sladkati in oplemenititi z dodatnimi vlakninami v obliki sadja. To je zdrav zajtrk.

 

Suho sadje

Previdno z dodanim sladkorjem, ki ga lahko vsebuje suho sadje.

Najpogosteje gre za brusnice, pri čemer je treba upoštevati kandirano sadje, kot so ananasovi obroči.

Dodatna skrb je potrebna tudi pri astmatikih in osebah, občutljivih na sulfite.

Konkretno se kot konzervans pogosto uporablja žveplov dioksid, zato je priporočljivo uporabljati ekološke znamke suhega sadja.

Če si ne morete predstavljati zajtrka brez žitaric iz škatle, vam bodo naslednji nasveti pomagali izbrati bolj zdravo - ali vsaj manj nezdravo - možnost obroka za začetek dneva. 

Odločite se za žita, ki vsebujejo največ pet gramov sladkorja in vsaj tri grame rastlinskih vlaknin na porcijo.

 

Upoštevajte velikost porcije.

Razmislite o priporočenih odmerkih, poudarjenih na hrbtni strani embalaže in se potrudite, da upoštevate priporočila proizvajalca.

Ignorirajte oznake, poudarjene na sprednji strani embalaže, in analizirajte seznam sestavin na zadnji strani.

Vendar bodite previdni!

Četudi se trdi, da so žita brez sladkorja, je zelo verjetno, da je sladkor na tem seznamu, le pod drugim imenom.

Mesni izdelki, zlasti rdeči (meso in prekajeni izdelki, slanina, šunka in klobase), meso z žara.

Znanstveniki iz desetih držav so objavili poročilo, v katerem pravijo, da je uživanje rdečega mesa za človeka "verjetno rakotvorno", medtem ko izdelki iz rdečega mesa veljajo za rakotvorne!

Predelano rdeče meso lahko povzroči raka debelega črevesa, so povedali strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije, poroča Reuters.

Predelano meso se nanaša na meso, ki je podaljšalo različne postopke, s katerimi je podaljšalo življenjsko dobo, na primer kajenje, sušenje, dodajanje soli ali konzervansov.

Glede na izjavo se med preiskovanim rdečim mesom šteje goveje, telečje meso, svinjina, jagnjetina, ovčje meso in konjsko meso.

 


 

IARC, ki ne daje posebnih priporočil, navaja podatke mednarodnega konzorcija Global Burden of Disease Project, ki vključuje več kot 1000 strokovnjakov, ki pravi, da je 34.000 smrtnih primerov zaradi raka na leto mogoče pripisati visokemu odstotku zaužitih mesnih izdelkov.

Če se potrdi povezava med razvojem raka in uživanjem rdečega mesa, bi lahko dieta, bogata z rdečim mesom, povzročila 50.000 letnih smrti po vsem svetu, pravijo projektanti na Global Burden of Disease.

"Obstajajo jasni dokazi, da rdeče meso in mesni izdelki povečujejo tveganje za raka na črevesju," pravi Svetovni inštitut za raziskave raka.

Sokovi, kakršni so, so polni konzervansov, ker nič drugega ne more "preprečiti" razpad.

Sveže iztisnjen sok lahko "živi" le 15 minut.

Tisti, ki traja mesece, je poln konzervansov in sladkorja.

Namesto tega uporabite sokove v steklenih posodah.

Eksotično sadje in izven sezonskega sadja

Najbolj uporabno je sadje, ki raste blizu vas in v sezoni.

Tiste sadeže, ki jih je treba prevažati od daleč, smo neštetokrat poškropili z različnimi kemikalijami, ki preprečujejo, da bi se pokvarilo.

Topljeni sir

Vsaka dodatna predelava pretvori sir v čisto maščobo, ki se prilepi na vaše črevesje.

Za pripravo takega sira se uporablja sir, ki ga v prvotni obliki ni več mogoče prodati, ker je verjetno potekel.

 

POKUKAJ TUKAJ: 

 


 

Fotogalerija