Nenavadno

Buffalo mocarela: kruta resnica

Objavil: pokukajsi | 29.01.2020

Buffalo mocarela velja za luksuzno dobrino, pogoji proizvodnje pa so videti manj delikatno. 

 


 

"Privoščil sem nam nekaj dobrega", so bile besede, s katerimi je prijatelj začel naše kuharsko srečanje ob koncu tedna.

Na mizo je zalučal bivoljo mocarelo.

Ideja je bila dobro sprejeta: navdušenje, predvsem na moški strani, -ker je sir še posebej intenziven.

Strinjala sem se, da poskusimo. Ko danes razmišljam o tem, čutim latentno slabost.

Česa takrat nisem vedela: na siru je bila kri...

 

 

Fotografija je simbolična

 

 

 

Krvava resnica o bivolovi mocareli


Buffalo mocarela velja za nekaj posebnega, nekakšno luksuzno kulinarično dobrino.

Posebnost so v preteklosti vedno znova kritizirali, predvsem zaradi slabih higienskih razmer in patogenih mikrobov.

Niti okusna niti zdrava ni. Vendar je razlog, da v prihodnosti ne bom več uporabljala tega sira,kajti:

v Italiji umre na stotine tisoče novorojenih telečjih bivolov samo zato, da bi mi gospodje jedli bivoljo mocarelo.

Buffalo mocarela je narejena iz mleka.

To lahko dajo samo krave, ki so breje. 

Težava: za razliko od sira meso bivolov ne velja za poslastico in ga redko jemo.

Moška teleta so zato kmetom odveč.

 


 

 
Moške telečjih bivolov odstranijo

Nadaljnja namestitev, hranjenje ali celo zakol je drago.

Bivoli potrebujejo veliko nege, vsak dodaten dan, da se živali hranijo, stane dragoceno bivolje mleko.

Poceni alternativa? Stradati teleta in jih pustiti gniti.

 

Organizacije za zaščito živali, kot so "Štiri šape", poročajo o krutih tehnikah ubijanja telet.

˝Naj bo poceni in hitro.˝

Teleta stradajo do smrti pred očmi svojih mater, jih udarijo s kladivom ali utopijo v gnoju.

Da nihče ne sliši ropota, so mladim bivolom zavezana usta.

 

 

 

 

Fotogalerija