Nenavadno

Bodite pazljivi ob praznikih: Poglejte, kaj vse se skriva v šunkah, ki nam jih prodajajo

Objavil: pokukajsi | 19.12.2019

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je pred časom objavila rezultate 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu.

 


 

Ugotovitve rezultatov so bile naravnost skrb vzbujajoče.

Tri šunke vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat (prekajene šunke Naše nam paše, Kodila in Loške mesnine), ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov. Največ aditivov in arom sta vsebovala izdelka Prekajena šunka Zdežele (12) in Prekajena šunka Kras (11).


Videz šunk: izogibajte se izdelkov z luknjicami v mesu in veliko izceje

»Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. Izdelkom smo zato znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje,« je izpostavila Anja Zupan. »Najboljše ocene pa so dobili izdelki brez vidnih luknjic in brez izceje, kar so razen enega tudi izdelki z manj dodanimi aditivi in brez dodane vode.«

image
 Ocene. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
 



Pri ZPS opozarjajo, da cena ne pomeni nujno kakovosti, saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 odstotkov mesa, odštejemo skoraj toliko kot za šunko, ki ji je dodan le konzervans natrijev nitrit.

 

Nasvet: pazljivo pri količini

Šunka vsebuje veliko soli, tudi do okoli pet gramov na 100 gramov izdelka (Prekmurska in Schwarzwaldska šunka, Loške mesnine), še posebej, če je pripravljena po klasičnem postopku brez dodane vode.

 

 

Vir: Facebook

 

 

Prav tako šunke vsebujejo kar nekaj maščobe, tiste z dodano vodo sicer precej manj (od 1,8 do 8,7 grama), kot tiste brez (od 8 do 17 gramov). Vsebnost je seveda odvisna od izbire kosa mesa kot tudi načina predelave.

Zato, kot pri vsakem živilu, priporočamo zmernost.

Kos ali dva (približno 25–50 gramov) pri velikonočnem zajtrku seveda ne bosta škodila, vendar naj pri tem ostane.

Izberite pa raje tiste klasične, brez dodane vode in aditivov, čeprav s kakšnim gramom maščobe več – raje kakovostno in košček manj. (ZPS)