Za zajtrk priporočeno pojesti dve jajci. Tole je razlog...
Objavil: pokukajsi | 22.10.2019
jajca so ena izmed najboljših hranil, ki jih lahko dobimo.
Ste vedeli, da je več kot priporočeno za zajtrk pojesti vsaj dve jajci.
Zaradi jajc, naj bi se naše razpoloženje popravili, pravijo strokovnjaki.
Poleg vitamina D in A, različnih vitaminov B so jajca tudi bogat vir holina, vitaminu podobna snov, ki vpliva na delovanje jeter in presnovo maščob.
Celotno jajce sestavlja tudi 76 % vode, zaradi česar nima zelo visoke energijske vrednosti (133 kcal/100 g). Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin z visoko biološko vrednostjo in dobro izkoriščenostjo ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko ima jajčni rumenjak skoraj 50 % suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65 %) in beljakovine (33 %).
Od mineralov jajca vsebujejo predvsem fosfor ter nekaj cinka in železa.
Z enim jajcem boste telesu zagotovili 22 % priporočljivega dnevnega vnosa selena, hranila, ki je zelo pomemben za ohranjanje močnega imunskega sistema in uravnavanja delovanja hormonov ščitnice.
V enem jajcu je tudi 15 % dnevnega vnosa vitamina B2 oziroma riboflavina, ki hrano spreminja v energijo.
Zgodba o beli materi postane priljubljena, ko rodi temnopoltega otroka, čeprav je tudi njen mož bel
Veliki petek traja celo življenje!
POSNETKI NADZORNE KAMERE: Za nesrečo na Štajerski avtocesti je kriva voznica!
VIDEO: Moškega z vozičkom z nožem napadli migranti