Zanimivo

11 živil, ki čudežno vplivajo na naše možgane

Objavil: pokukajsi | 15.10.2019

Vprašajte babice. One točno vedo ;)

 


 

 

Danes je zdrava prehrana zelo moderna in priljubljena, zato mislimo, da lahko zlahka ločimo dobro in slabo hrano, vendar stvari niso tako preproste.

Nekatera na videz hranljiva hrana lahko neželeno vpliva na telo, medtem ko druga, za katera mislimo, da so škodljiva, pomagajo našim možganom pravilno delovati.

Danes vam predstavljamo 12 živil, ki lahko negativno ali pozitivno vplivajo na naše možgane:

 

Fotografija je simbolična

 

Beli riž: vsebuje hitre ogljikove hidrate, ki pomagajo, da molekule glukoze hitro pridejo v krvni obtok. Po uživanju belega riža raven sladkorja v krvi močno poskoči, kar lahko negativno vpliva na možgane in živčni sistem.

Kokice: vsebujejo beljakovine, fosfor, železo, silicij in magnezij, ki pomagajo živčnemu sistemu pravilno delovati. Vitamin B pa nam pomaga pri boju z depresijo in stresom.

Tuna/ribe: vsebujejo veliko živega srebra, prevelika količina živega srebra v telesu pa lahko privede do težav s spominom. Riba vsebuje tudi polikloriran bifenil, sintetično kemikalijo, ki deluje na hormone in poslabša delovanje živčnega sistema. Maščoba vsebuje redko arahidonsko kislino. Najdemo ga v tkivih in je nepogrešljiv pomočnik pri vzdrževanju normalnih možganskih funkcij. Ta kislina pomaga tudi pri Alzheimerjevi bolezni.

 


 

Črna čokolada: vsebuje flavonoide, ki aktivirajo možganske celice. Ta naša ljubljena hrana širi krvne žile, spodbuja delovanje možganov in oskrbuje možgane s kisikom.

Trdi sir: vsebuje tiramin, ki se sprosti z razgradnjo beljakovin. Tiramin lahko poveča krvni tlak in povzroči migrene.

Praženi krompir: je bogat s kalijem, glukozo, vitaminom B in aminokislinami, ki izboljšajo dotok krvi v možgane, kar posledično poveča pretok kisika, zato možgani dobijo vso potrebno energijo.

Fižol: vsebuje taninsko kislino. Če pretiravate s kislino, bo vaše telo težko prebavilo nekatere minerale, kot je železo. To lahko privede do težav z dovajanjem krvi v možgane.

Kurkuma:  je glavna sestavina curryja, vsebuje veliko antioksidantov in upočasnjuje staranje možganov. Antioksidanti ohranjajo dobro stanje kognitivnih funkcij, kar se s starostjo običajno poslabša.

 


 

Žafran: vsebuje veliko mineralov, vitamina B in vitamina C. To pomaga možganskemu delovanju in celo lajša nekatere bolezni.

Cimet: aktivira možgane, ker vsebuje te izjemno pomembne sestavine: cimetni alkohol in cinamaldehid. Tudi vonj po cimetu nam pomaga pri reševanju nalog, ki zahtevajo skrbno pozornost, vizualni spomin in hitre reakcije. 

Fotogalerija