Zanimivo

Tako se vinogradniki borijo proti pozebi

Objavil: pokukajsi | 22.04.2024 | Vir: Facebook

Foto: Piotr Piznal 

Če vas letos skrbi pozeba, mogoče lahko idejo vzamete od Poljskih vinogradnikov.

Nizke temperature so zajele večji del Evrope, vključno s Slovenijo, kjer so po daljšem obdobju skoraj poletnih temperatur prišle hladnejše vremenske razmere.

Zlasti v vinorodnih regijah je zaskrbljenost zaradi možnosti pozebe velika, saj lahko nizke temperature znatno škodujejo pridelku.

Izredne temperature po Sloveniji V nedeljo je hladna fronta prinesla pozebo v osrednji del Slovenije ter na severnem Primorskem, z jutranjimi temperaturami v ponedeljek, ki so marsikje dosegle ali celo padle pod ledišče.

V Kočevju so zabeležili -3,3°C, v Celju -1,8 °C, medtem ko je bilo ozračje pod lediščem tudi v Slovenj Gradcu, Mariboru in Novem mestu. Ponedeljkovo sončno jutro je napovedovalo postopno naraščanje oblačnosti, zvečer pa so pričakovali že prve padavine.

Dež in sneg v prihodu

V noči na torek naj bi se padavine okrepile in razširile po vsej državi. Ob močnejših padavinah se lahko meja sneženja spusti vse do nižin, kar napoveduje oblačen in deževen torek, s postopnim dvigovanjem meje sneženja.

Ukrepi v vinogradih Da bi preprečili škodo zaradi pozebe, so kmetje v nekaterih evropskih državah, vključno s Poljsko, sprejeli posebne ukrepe. V večjih poljskih vinogradih so prižgali ogenj, da bi zaščitili vinske trte in njihove plodove.

Podobne strategije smo zasledili tudi v Sloveniji in v drugih vinorodnih regijah, kot so osrednja, zahodna in severozahodna Francija, kjer pogosto prižgejo ogenj za zaščito trt.

Globalni pogled na kmetijsko prilagodljivost

Ta primer prikazuje, kako se kmetijski sektor sooča z vedno bolj nepredvidljivimi vremenskimi vzorci in kako inovativni pristopi, kot je ogrevanje vinogradov, pomagajo zaščititi občutljive pridelke pred ekstremnimi vremenskimi razmerami.

Svetovna kmetijska skupnost še naprej išče trajnostne metode za zagotavljanje preživetja in produktivnosti v obdobju podnebnih sprememb.