Zanimivo

To zelenjavo morate posaditi do 10. marca, da dobite dobro letino

Objavil: Nina | 06.03.2024 | Vir: Facebook

 

To zelenjavo morate posaditi do 10. marca, da dobite dobro letino


S prihodom marca se življenje na vrtovih razvnema in začne se živahno obdobje, ki mu pravimo vrtnarjenje. Takrat posadimo prva semena, iz katerih vzgojimo sadike in dobimo vrtnine, od katerih pričakujemo bogat in zdrav pridelek. V prvih desetih dneh marca je zunaj že dejaven marljivi vrtnar : pripravlja zemljo za rastline, s katerimi želi napolniti gredice. Korenje , peteršilj , koper, poper v zrnu , redkev , čebula , česen , grah , špinača in zelena solata ne smejo manjkati med večino zelenjave. Kdaj pa jih posaditi, da bomo čim prej dobili zdrav pridelek? Po mnenju strokovnjakov je pomembno upoštevati te koledarske datume, saj jih določajo vremenske razmere in razvojni cikel rastlin. V drugi polovici meseca bo vreme lahko primerno za sajenje kumar in paprike , za paradižnike in jajčevce pa lahko naredimo hišice iz folije.

1.-10. marec: korenje, peteršilj, koper, drobnjak, mesečne redkvice, čebula, česen, drobnjak, grah, špinača, solata.

10.-20. marec: korenje, peteršilj, koper, čebulica, mesečne redkvice, čebula, zgodnji krompir, grah, špinača, solata.

20.-30. marec: mesečne redkvice, zgodnji krompir, špinača,koper, poletno zelje.

Da bi zagotovili zdravo rast rastlin in preprečili bolezni in škodljivce, je priporočljivo, da sadike in hišice iz folije pred naselitvijo razkužimo s za to namenjenimi sredstvi. Tako lahko poskrbimo za zdravje naših rastlin in poskrbimo za bogat in kakovosten pridelek v prihodnjih sezonah.


Po fazi sajenja je prav tako pomemben pridelek, ki vas seveda še čaka, a ko pride čas. Vedno ob pravem času poberite plodove z rastlin, da boste lahko uživali v njihovem okusu, ter hkrati omogočili razvoj naslednjega pridelka. Zrele zelenjave ne puščajte predolgo na rastlini, saj lahko postane prezrela ali dovzetna za napad škodljivcev. Po spravilu zelenjavo hranite pri optimalni temperaturi in vlažnosti, da ohranite svežino. Presežek lahko konzervirate ali zamrznete, da ne gre v nič.