Uporabno

Študija pravi, da je uživanje čokolade vsak dan, dobro za vaše možgane

Objavil: pokukajsi | 05.04.2020

Če ste ljubitelj čokolade, kot smo to mi, imamo za vas nekaj dobrih novic.

 


 

Verjetno že veste, da je bila v preteklosti temna čokolada dokazana, za dobro za vaše srce in splošno kardiovaskularno zdravje, kar je super.

Zdaj raziskave pravijo, da je dobro tudi za drug del našega telesa - naše možgane!

Nova študija, ki so jo raziskovalci z univerze v LAquili objavili v Frontiers in Nutrition, je ugotovila, da lahko uživanje kakavovih priboljškov,

Izboljša določene vidike delovanja možganov, zlasti pozornosti, hitrost obdelave, delovni spomin in besedno tekočnost.

Morda pa je najbolj nepričakovana (a presenetljiva) novica ta, da je v raziskavi odkrita čokolada pomagala starejšim odraslim, ki jim grozi upad spomina ali druge blage kognitivne okvare.

"Redni vnos kakava in čokolade lahko zagotovi ugodne učinke na kognitivno delovanje sčasoma," pravijo avtorji pregledov Valentina Socci in Michele Ferrara.

 

Fotografija je simbolična

 

 

 

"Ta rezultat kaže na potencial kakavovih flavanolov, da sčasoma izboljšajo kognicijo pri ranljivem prebivalstvu z izboljšanjem kognitivnih lastnosti. Razlog za to ugodnost? To je posledica kakavovih flavanolov v čokoladi in kako vpliva na vitalni del možganov.

Če pogledate osnovni mehanizem, kakavovi flavanoli blagodejno vplivajo na zdravje srca in ožilja in lahko povečajo obseg možganske krvi v dentatnem girusu hipokampusa," pojasnjuje Socci.

"Na to strukturo vpliva zlasti staranje, zato je možen vir upada spomina pri ljudeh."

V študiji je bilo tudi nekaj drugih ugotovitev. 

Ugotovili so namreč, da je uživanje kakava mladim in zdravim odraslim pomagalo, da so se na težjih kognitivnih testih odrezali boljše.

To so neverjetne novice, vendar se sprašujemo:

Čeprav ima čokolada včasih dobre učinke (zdravje srca, zdravje možganov), je tudi negativnega pomena za naše telo, če je zaužiješ preveč.

Koliko čokolade in kakava je torej pametno vključiti v vsakodnevno prehrano?

 


 

"Možni stranski učinki uživanja kakava in čokolade obstajajo," pravi Socci.

"Te so na splošno povezane s kalorično vrednostjo čokolade, nekaterimi prirojenimi kemičnimi spojinami rastline kakava, kot sta kofein in teobromin, in številnimi dodatki, ki jih dodajamo čokoladi, kot sta sladkor ali mleko."

To pomeni, da ne gre nujno za to, koliko dodate v svojo prehrano, ampak za poskus, da čokolado omejite z veliko dodanega sladkorja in drugih dodanih sestavin - manj, toliko bolje.

Poleg tega pazite na temno čokolado, ki ima več koristi za zdravje in je večja verjetnost, da vsebuje manj aditivov.

To je tisto, za kar gre.

Ne bojte se privoščiti koščka čokolade - četudi je vsak dan!

In če se vam obeta preizkus ali velika naloga v službi, za katero bi morali resnično uporabiti svoje možgane, morda košček temne čokolade ne bi škodil.

Ste ljubitelj čokolade? Ste vedeli, da ima čokolada te koristi za povečanje možganov?

 

Fotogalerija