Uporabno

5 super juh, ob katerih bo vaš prebavni sistem začel delati kot urica. Ne le da pomaga...

01.12.2017

Noro okusno in dobro za tebe! 😉
 

 

Juha je čudež, ki skrbi za želodec in nas pripravlja na drugo vožnjo. To je precej mlad obrok, ker se je začel širiti pred okoli 400-500 leti po vsem svetu. Do danes je na svetu okoli 150 glavnih juh, ki so nadalje razdeljene na več tisoč vrst.

Je juha uporabna? Bi jo jedli vsak dan? Generacije starejših ljudi so prepričane, da življenje brez juhe ne more obstajati.

 

 

 

Dejstvo pa je, da so juhe hranljive, enostavne in hitro prebavljive, pa tudi zdravilne. Zagotovo se je ne bi smeli izogibati ljudje z preveliko težo, bolni ali tisti brez apetita. Piščančja juha na primer vsebuje snovi, ki ublažijo simptome prehladov.

Če vam je všeč okusna juha in radi poskušate nove recepte, vam ponujamo nekaj nasvetov za njihovo pripravo!

 

Juha z mesnimi kroglicami

 
  • 2 litra vode
  • 200 g mletega mesa
  • 100 g korenja
  • 300 g krompirja
  • 100 riža
  • 40 g zelene čebule
  • Sol, začimbe in zelišča glede na okus

 

 

Postopek

  1. Pustite lonec, dodajte krompir in vodo.
  2. Iz mletega mesa oblikujte kroglice.
  3. Ko je krompir pripravljen, juhi dodajte kroglice, riž, lovorjev list, sol in poper.
  4. Dodajte sesekljano zeleno čebulo in zelišča. Dober okus!


Sirova juha

  • 1,5 litra vode
  • 100 g predelanega sira
  • 1 srednje velik korenček
  • 1 srednje velika čebula
  • 4 srednje veliki krompirji

 

Postopek

  1. Očistite krompir, jih razrežite na manjše koščke, jih prelijte z vodo in kuhajte.
  2. Mešajte korenje, fino sesekljano čebulo in rastlinsko olje.
  3. Dodajte čebulo in krompir krompirju.
  4. Zmešajte vse in počakajte, da se sir popolnoma raztopi. Dodajte okus in pustite kuhati 30 minut. Končano!

 

Surova juha z mesom

  • 400 g piščančjih prsi
  • 2 krompirja
  • 1 večji korenček
  • 180 g predelanega sira
  • 2 litra vode
  • zelišča
  • Začimbe
  • Sol in poper po okusu

 

 

Postopek

  1. Piščančje prsi narežite na kocke srednje velikosti.
  2. Dodajte krompirjeve kocke in korenčkove kolobarje
  3. V vodo dodajte malo oljčnega olja.
  4. Dodajte lovorjev list, začimbe in piščančje prsi, ko začne vreti.
  5. Zmanjšajte plamen in počakajte 7-10 minut.
  6. Dodajte korenje in kuhajte dodatnih 10-15 minut.
  7. Po preteku časa dodajte ocvrti sir in temeljito premešajte, da se sir stopi.
  8. Dodaste začimbe po izbiri. Mešate in odstranite z ognja!Dober tek.

 

Rastlinska juha

  • 1 korenje
  • 1 čebula
  • 1 sveža kumara
  • 3-4 paradižnika
  • 1/2 paprike
  • Brokoli
  • Sol po okusu

 

 

Postopek

  1. Najprej očistite in rezrežete vso zelenjavo.
  2. Potem začnete dodajati zelenjavo v lonec po naslednjih plasteh: 1. plast - korenje, 2. čebulo , 3.zelje, 4.  kumare , 5.paradižnik, 6 paprika .
  3. Pokrijte lonec in pustite, da zelenjava kuha v svojem soku na majhnem ognju 25-30 minut. Po potrebi dodajte nekaj vode. Redno sperite lonec.
  4. Potem vlijemo vrelo vodo v lonec, sol, malce zavremo in izklopimo.
  5. Juha je pripravljena - jo lahko okrasite s papriko, peteršiljem in smetano.

 

Mlečna zelenjavna juha

  • 1 liter mleka
  • 400 ml vode
  • 400 g krompirja
  • 400 g cvetače
  • 100 g korenja
  • 300 g zelenega graha
  • 20 g masla
  • sol

 

 

Postopek

  1. Narežite korenček na kocke in ga popražite s polovico masla.
  2. Cvetačo razdelite na manjše koščke.
  3. Krompir narežite na majhne kocke.
  4. Zavrite mleko in odstranite peno s površine.
  5. Zavrite vodo, dodajte krompir, cvetačo in kasneje korenček.
  6. Po 15 minutah dodajte mleko, kuhajte na šibkem plamenu, dokler ni mehko.
  7. Končno dodajte zeleni grah, pokrijte lonec in pustite na kuhalniku še 15 minut.
  8. Na koncu lahko dodaste še preostanek masla. Dober okus!