Zanimivo

14 malih trikov, ki so jih uporabljale že naše pra-babice in so koristni še danes!

28.04.2016

Triki, ki so jih uporabljale že pra-babice!

 

Trn v dlani, če ne gre z pinceto, je tukaj trik

Vzamemo kozarec ali steklenico s širokim vratom. Nalijemo vročo vodo. Na kozarec pravilno pritisnemo z dlanjo. Para in vakum bosta opravila svoje delo in iz dlani potegnila tujek.

 

Kako razlikovati maslo od margarine?

Maslo ali margarino, dajte na papir in prižgite. Maslo bo izžarevalo prijetno aromo, margarina pa grd masten vonj.

 

Kako operete notranjost steklenice?

Vanj nalijemo vodo in dodamo malo peska. Nato preprosto stresamo :)

 

Kako rožam povrniti svež videz?

Postaviti jih je treba v vročo vodo. Ko se voda ohladi, jim odstranite nekaj poganjkov. In nato cvetje razporedite v mrzli vodi.

 

Kako odstraniti črnilo?

Sveže črnilo enostavno namočimo v mleko in madež izgine pred našimi očmi.

 

Kako preveriti vlažnost postelje?

Vlažna postelja je celo nevarna za zdravje. Testirate tako, da pod odejo date steklo in počakate nekaj minut. Če je steklo zarošeno, je vlaga prevelika.

 

Kako kuhati počeno jajce?

Počeno jajce bo kuhano enako, kot celo. V vodo je potrebno dodati le malo kisa.

 

Kako prižgati vžigalico v vetru?

Naredite zareze, kot na sliki in plamen bo dosti močnejši.

 

Kako narezati kruh na tanke rezine z nožem?

Pri tem pomaga ogrevan nož. Nož dajte v vrelo vodo in ga nato obrišite na suho.

 

Kako določiti svežino jastogu?

Vlečemo ga za rep, kot je prikazano na sliki. Če se rep vrne v prvotno stanje, je jastog svež.

 

Kako si pomagati pri oteklinah?

Za lajšanje otekline je potreben hladen obkladek. In da je vedno moker,  je potrebno vzeti trak povoja, en konec namočimo v posodo z vodo, in druga namestimo na obkladek.

 

Kako ločimo dva kozarca, ki sta se "zlepila" skupaj?

V zgorjnji kozarec nalijemo mrzlo vodo in potopimo v vročo vodo. 

 

Kako zaščititi dragoceno vazo, da se ne prevrne ob vsakem tresljaju.

Vanjo nasujte nekaj peska, da se zniža težišče.

 

Kako speči okusen krompir?

Najprej ga skuhamo v vodi z soljo in ščepcem sladkorja. Nato vodo odcedimo in ga zapečemo na ognju ali v fritezi.